Nieuws
Gemeente moet besluiten beter motiveren

De gemeente moet besluiten richting de burger beter motiveren. Dat zal de acceptatie van een beslissing ten goede komen. Dat stelt de Commissie voor de behandeling van bezwaarschriften in het jaarverslag 2018.

In 2018 maakten burgers in 382 gevallen bezwaar tegen een gemeentelijk besluit. Dat waren er 58 meer dan in 2017. De meeste bezwaren (231) betroffen het sociaal domein (ouderenzorg, jeugdzorg, zorg voor mensen zonder werk).

De commissie besloot in 247 gevallen, 35 meer dan in 2017. Van alle bezwaren werd 12,6 procent gegrond verklaard. In 2017 was dat nog 16,5 procent.

Met ingang van 2018 startte de gemeente met het ambtelijk horen van bezwaarmakers. Dat gebeurt door niet betrokken ambtenaren en moet een gang naar de commissie besparen.

Er werd in 27 gevallen ambtelijk gehoord. Daarvan werden 21 zaken meteen afgehandeld. Dat gebeurde binnen twaalf weken; beduidend sneller dan bij een gang via de commissie. Het ambtelijk horen zal dit jaar worden uitgebreid.

Naast ambtelijk horen is er ook nog premediation (het vooraf proberen tot een vergelijk te komen). Dat gebeurde vorig jaar 36 keer. Op grond daarvan werden 33 bezwaren ingetrokken. In 2017 waren die cijfers 50 premediation, 38 ingetrokken.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter