Nieuws
Selectieve toegang Damcentrum dé oplossing

Selectieve toegang lost de verkeersproblemen in het Damcentrum op en het verplaatst de files niet naar andere wijken. Het is goedkoper, schoner, veiliger, sneller uit te voeren en heeft het meeste draagvlak onder bewoners. Dat stelt Lonneke van den Berg namens de bewonersgroep ‘Benutten zoals bedoeld’.

Zij reageert daarmee op de uitkomst van een peiling die de gemeente heeft georganiseerd. Die peiling ging over manieren om de bereikbaarheid van en doorstroming in het Damcentrum te verbeteren. Men kon kiezen uit drie varianten zonder aanleg van een nieuwe Vlietbrug en vier mét.

Zoals Vlietnieuws eerder berichtte koos 46,5 procent voor een oplossing waarbij naast verkeersmaatregelen, selectieve toegang voor automobilisten tot het Damcentrum werd ingevoerd. Daardoor moet met name doorgaand verkeer geweerd gaan worden.

De uitkomsten lijken niet genegeerd te kunnen worden. Ook uit eerdere onderzoeken bleek dat selectieve toegang in combinatie met een pakket aan maatregelen de beste opties geeft’, betoogt Van den Berg. Zij verwijst ook naar de resultaten van een onderzoek dat de Antea Group voor de gemeente deed. Daarbij bleek dat alleen combinatie 3 (optimalisatie van de huidige situatie met selectieve toegang klein gebied) zorgt voor de minste files en overal een overschrijding van normen voorkomt.

De procesbegeleider van de gemeente concludeerde bovendien dat combinaties met een brug in alle gevallen duurder zijn dan combinaties met selectieve toegang. Varianten met een brug tussen de 460 tot 610 duizend euro per jaar kosten, tegenover 180 duizend euro voor de combinaties met selectieve toegang.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter