Nieuws
Aanpak afvaldumpers kan wél

De gemeente kan lieden die afval dumpen veel effectiever aanpakken dan nu gebeurt. Op dit moment stelt de gemeente dat men de daders op heterdaad moet betrappen om ze te kunnen aanpakken. Dat gebeurt slechts ‘heel zelden’, zo erkent de gemeente.

Met bestuursdwang, opgenomen in de Algemene wet bestuursrecht, kan de gemeente niet alleen optreden bij dumpers die op heterdaad wordt gepakt, maar ook in andere gevallen. Het systeem werkt al in een aantal gemeenten.

Daders die nu op heterdaad worden betrapt gaan vaak vrijuit aangezien justitie de opgelegde boete seponeert. Is er geen sprake van heterdaad dan kunnen handhavers alleen mondeling een waarschuwing geven.

Daarbij komt dat de kosten van het opruimen van het afval voor de gemeente zijn. De opbrengst van boetes gaat bovendien naar de rijksoverheid, niet de gemeente.

Indien het geheel uit het strafrecht wordt gehaald en onder bestuursrecht wordt gebracht hebben gemeenten veel meer mogelijkheden de afvaldumpers aan te pakken.

Met bestuursdwang kan de dumper opgedragen worden de rotzooi zelf op te ruimen. Zo niet dan volgt een boete en worden de kosten van het opruimen op hem of haar verhaald. Bij spoedeisende bestuursdwang kan de gemeente meteen besluiten tot het opruimen van het afval en daarna toch de boete en het kostenverhaal opleggen.

De gemeente bepaalt bovendien zelf de hoogte van de boete en de in rekening te brengen kosten.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter