Nieuws
GBLV windt zich op over vierde onderzoek brug

GBLV windt zich op over het onderzoek naar de bereikbaarheid van het Damcentrum (’de extra brug over de Vliet’). De Antea Group, die het onderzoek voor de gemeente deed, presenteerde onlangs zeven brugvarianten: drie zonder extra brug en vier met extra brug. Totale kosten van alle onderzoeken tot nu toe: circa een half miljoen euro. De uitkomst van het vierde onderzoek komt overeen met de eerder onderzoeken: een extra brug leidt tot iets verlichting in het Damcentrum, maar elders in de gemeente nemen de verkeersproblemen juist extra toe, zo constateert GBLV.

GBLV was bij de presentaties – naast de Antea Group gaven ook vertegenwoordigers van de Vereniging van Eigenaren Damplein, TomTom en de gemeente hun visie – aanwezig en zag dat er een voorkeur is voor het toepassen van allerlei slimme middelen om de verkeersdruk in het Damcentrum te verminderen. De kosten daarvan zijn ook lager dan het aanleggen van een extra brug. De presentatie van TomTom maakte duidelijk dat het openen van de bruggen voor het vaarverkeer tot de grootste problemen leidt. Een extra brug zal dan nog meer verkeersproblemen gaan opleveren, omdat ook die voor het vaarverkeer moet worden geopend.

Gemeenteraadslid Marien van Wijk: ,,In de presentatie zag je duidelijk dat er met een nieuwe brug ook nieuwe knelpunten ontstaan, zoals Voorburgseweg, Oude Trambaan en de Vlietweg en er in totaal meer voertuigbewegingen komen. Aan één kant een probleem iets verminderen, maar aan de andere kant met een brug de problemen juist  vergroten. Dat kan en mag toch niet de bedoeling zijn.”

,,Wat ik vooral proef is dat zowel de voor- als tegenstanders van een extra brug zeggen: ’Begin eerst met de maatregelen die op de plank liggen, dan kan je hier ook de resultaten van meten’. Die maatregelen kunnen morgen worden ingevoerd, de aanleg van een extra brug gaat waarschijnlijk 10 jaar duren. GBLV pleit al jaren voor snelle invoering van slimme verkeersmaatregelen. Als deze al waren ingevoerd hadden we nu waarschijnlijk geen discussie meer over de brug gehad.”

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter