Het Hoogheemraadschap Rijnland (Leidschendam-Stompwijk) roept op om mee te doen aan de Nationale Waterdiertjes telling: ,,Wist je dat je het hele jaar door mee kunt doen aan de Nationale Waterdiertjestelling? Het enige wat je nodig hebt is een schepnetje, een loep, een bak om de diertjes in te doen en je telefoon. Waterdiertjes tellen is niet alleen superleuk, je helpt ons en vele Nederlandse wetenschappers ook nog eens om meer te weten te komen over de biodiversiteit. Doorgaans geldt: hoe meer verschillende waterdiertjes, hoe schoner en gezonder het water.”

,,Hoeveel slakjes, larven, libelles, kevers en torretjes en andere waterdiertjes tel jij in de sloot, plas, of vijver in de buurt? Dat kun je via je telefoon heel makkelijk invoeren op de website waterdiertjes.nl Als je de website opent, kun je meteen op de kaart van Nederland aangeven waar je bent en waar je de waterdiertjes gaat tellen. Daarna zie je plaatjes van allerlei verschillende waterdiertjes, zodat je je vangst makkelijk kunt analyseren. Als je alle diertjes hebt ingevoerd, wordt je telling geregistreerd en zie je meteen wat de kwaliteit van het water is.”

,,Waar men op de kaart van Nederland rode stipjes ziet, voelen weinig verschillende waterdiertjes zich thuis. Hier is de waterkwaliteit waarschijnlijk niet zo goed. Op de plekken waar gele of groene stipjes zijn, leven meer verschillende waterdiertjes. Hoe groter de biodiversiteit, hoe beter vaak de waterkwaliteit. Ook het soort diertjes dat voorkomt zegt iets over de waterkwaliteit. Sommige diertjes houden van minder schoon water en andere diertjes komen juist alleen voor in heel schoon water.”

,,Bijzonder aan de Nationale Waterdiertjes telling is dat het een doorlopend citizen science project is. Dat betekent dat iedereen mag meedoen en  dus zelf ook een bijdrage kan leveren aan het verzamelen van belangrijke informatie. Ook voor het waterschap  zijn de verzamelde gegevens van belang: Hoewel we namelijk de waterkwaliteit in ons gebied zo goed mogelijk in de gaten houden, is onze monitoring niet gebiedsdekkend. We weten bijvoorbeeld niet altijd wat de waterkwaliteit van wateren binnen de bebouwde kom is. Hoe meer informatie er dus beschikbaar komt over de wateren binnen ons gebied, hoe beter we kunnen bepalen hoe we de waterkwaliteit verder kunnen verbeteren. De waterkwaliteit is gelukkig op veel plaatsen al best goed, maar we voldoen nog niet overal aan de gestelde eisen.”

Voor scholen is er uitgebreid ondersteunend lesmateriaal te downloaden. Op waterdiertjes.nl staat meer informatie.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter