Nieuws
Bezuinigingen bibliotheek: ‘grote gevolgen’

Het plan van B&W om te gaan bezuinigen op de bibliotheek zal ‘grote gevolgen’ hebben. Dat stelt Lo Casteleijn, voorzitter van de Raad van toezicht bij Bibliotheek aan de Vliet, in het jaarverslag 2018.

B&W willen voor 325.000 euro snijden in de subsidie aan de bibliotheek die nu 1,8 miljoen euro beloopt. Volgens B&W kan dat bedrag gevonden worden als de bibliotheek Leidschendam naar een goedkoper pand gaat, en een locatie met meer inloop.

Casteleijn stelt dat de Raad zich ‘zorgen’ maakt over de bezuiniging. De Raad doet er met de directie alles aan om de gevolgen te beperken.

Directeur Hans Smit schrijft in hetzelfde jaarverslag dat de bezuiniging effect zal hebben op de dienstverlening aan de inwoners. Welk effect is nu echter nog niet in te schatten, stelt hij.

Het aantal jeugdleden van de bibliotheek steeg afgelopen jaar ten opzichte van 2017 met 5,8 procent, onder volwassenen was die toename 0,5 procent. Het aantal bezoekers aan de bibliotheek daalde met 4,8 procent. Het aantal uitgeleende boeken nam af met 6,3 procent.

Daarentegen steeg het aantal bezoekers van de site van de bibliotheek met 12,1 procent; het gebruik van de bibliotheek-app met 65,3 procent; het aantal ebook webaccounts met 14 procent en het aantal uitgeleende ebooks met 9,9 procent.

De bibliotheek organiseerde in 2018 132 activiteiten voor de jeugd en 492 voor volwassenen. Die werd door 4000 respectievelijk 3800 personen bezocht. Activiteiten in het kader van de educatieve bibliotheek trokken 19.500 leerlingen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter