De vraag of er leven mogelijk is op andere plekken in het heelal is sinds de ontdekking van de eerste exoplaneten in de jaren ’90 weer heel actueel. Maar die vraag is niet nieuw, drie eeuwen geleden werd ze al gesteld door Christiaan Huygens, de belangrijkste wetenschapper die Nederland heeft gekend. In zijn boek Cosmotheoros (1698) filosofeert hij daar over: Hoe dat leven er zou kunnen uitzien, waar dat zich zou kunnen bevinden. Christiaan Huygens schreef Cosmotheoros in de laatste jaren van zijn leven, de jaren dat hij de hoofdbewoner van Hofwijck was. In een lezing op donderdag 13 juni wordt ingegaan op Christiaans wetenschappelijke prestaties, in het bijzonder op Cosmotheoros. Men reist mee met Christiaan, die een imaginaire reis maakt door het heelal. Na een kopje koffie of thee in de Oudhollandse Keuken kan men plaatsnemen in de Pronkzaal voor de lezing van 11.00-12.00 uur. Aansluitend is het museum te bezoeken onder leiding van een gids.

Christiaan Huygens werd geboren in 1629. Al op jonge leeftijd bleek zijn aanleg voor wiskunde en techniek. Constantijn Huygens noemde zijn zoon dan ook trots ‘mijn Archimedes’. Van 1666 tot 1681 was Christiaan als onderzoeksdirecteur verbonden aan de door Lodewijk XIV opgerichte Parijse Academie van Wetenschappen. De rest van zijn leven werkte hij als zelfstandig wetenschapper. Vanaf 1687 woonde en werkte hij op Hofwijck, de buitenplaats die is ontworpen en aangelegd door Constantijn Huygens.

Het exacte programma voor donderdag 13 juni is: 10.30 – 11.00 uur  inloop met koffie en  in de Oudhollandse keuken; 11.00 – 12.00 uur  lezing in de Pronkzaal; 12.00 – 12.30 uur mogelijkheid om het huis te bezichtigen met gids. De prijs voor de lezing is € 6,00. Dat is inclusief koffie/thee en de bezichtiging van het museum achteraf.  Met een Museumkaart betaalt men € 3,-. Aanmelden kan via info@hofwijck.nl onder vermelding van Lezing Christiaan Huygens, of door te bellen met 070 387 2311. (foto: Charles Groeneveld)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter