De hoogwerker was vrijdag al tijdig naast het ooievaarsnest geplaatst. Er werd exact tot 13:00 uur gewacht om de toeschouwers alles te laten zien. Caroline Walta, met veel ervaring als boswachter en vogelaar met kennis omtrent ooievaars, ging  met de kraanmachinist omhoog. Vooraf had zij de toeschouwers al verteld dat jonge ooievaars zich dood houden bij gevaar. De drie vogels werden voorzichtig in een tas getild en bleven inderdaad doodstil liggen. Ook toen zij weer uit de tas op het grasveld gelegd waren.

Caroline gaf gedurende drie kwartier duidelijk uitleg aan de vele toeschouwers bij alle handelingen, die zij verrichtte. Niet alleen ringen, maar onder andere ook de lengte opmeten van poten, vleugels en snavel. Tot slot werden de drie vogels gewogen: 291, 362 en 340 gram en daar moet nog 40 gram af voor de tas. Alle gegevens werden genoteerd. Daarna ging de reis terug omhoog naar het nest. Op dat moment werd een derde ooievaar  waargenomen. Het ouderpaar was druk om deze indringer bij het lege nest te verjagen. Na het voorzichtig neerleggen van de jongen streek één van de ouders direct terug op het nest. De rust was weer helemaal terug op het nest en na applaus vertrokken de toeschouwers. (foto’s Ot Douwes)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter