Mening
GroenLinks over Vlietbrug: ‘Duiken voor je verantwoordelijkheid’

Na drie jaar en vier onderzoeken, vindt GroenLinks het tijd om een definitief besluit over de verkeerssituatie rond het Damcentrum en met name de mogelijke aanleg van een nieuwe Vlietbrug. Maar VVD, CDA, PvdA, CU/SGP willen toch een vijfde onderzoek, zo weet de linkse raadsfractie. ,,Waarom?”, zo vraagt GroenLinks-gemeenteraadslid Floor Kist zich af. Alle onderzoeken wijzen hetzelfde uit.”

Namelijk, zo stelt Kist: tachtig procent van het verkeer komt uit het centrumgebied van Leidschendam zelf; willen we minder dan 5.000 voertuigen per dag op de Sluisbrug, dan verplaatsen we het verkeer naar de Wijkerbrug in Voorburg; de N14 – het alternatief voor de Sluisbrug – is in 94% van de tijd de snelste route; een extra brug verlaagt de opbrengsten uit de woningbouw bij Klein Plaspoelpolder en beperkt de bouw van sociale woningen; de beste manier om het verkeer op de Sluisbrug te verminderen is via een systeem van selectieve toegang.

Het GroenLinks-gemeenteraadslid wijst er op dat, nadat de gemeenteraad in 2016 besloot een meerderheid van 22 tegen 13 stemmen dat er geen extra brug over de Vliet komt, de tegenstemmers VVD en CDA alvast aan hun verkiezingscampagne begonnen. Met veel bombarie beloofden zij de inwoners van het Damcentrum een extra brug. Dat vertaalde zich in één zetel winst voor de VVD. Nu zijn er dus 21 stemmen tegen een extra brug en 14 voor.

,,Ik vroeg wethouder Juliette Bouw (CDA) of het college van B&W van tevoren een afwegingskader had opgesteld om aan te geven onder welke voorwaarden zij vóór een extra brug zou kiezen. Dat had ze niet”, zegt Kist. ,,Bij de aankondiging van het nieuwe onderzoek, is er weer geen afwegingskader. Start het college over zes maanden dan weer een nieuw onderzoek als de uitkomst niet bevalt?”

De onrust onder bewoners neemt intussen toe, niet alleen in het Damcentrum, maar ook langs straten waar het verkeer op de Sluisbrug naartoe wordt verplaatst, zo weet Kist. VVD en CDA zijn volgens hem zo stellig in hun keuze vóór een extra brug en tegen selectieve toegang, dat ze niet meer terug kunnen, ook al wijst alles erop dat ze geen gelijk hebben. ,,Dat is niet meer besturen”, meent Kist. ,,Dat is futloos duiken voor je verantwoordelijkheid.”

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter