Nieuws
Krijgt Voorburg-Leidschendam werelderfgoed?

B&W steunen de voordracht van het Kanaal van Corbulo en Forum Hadriani, als onderdeel voor de nominatie van de Limes (noordelijke grens Romeinse rijk) tot UNESCO-werelderfgoed. Het doel is om in 2020 de Limes voor te dragen bij het Werelderfgoedcentrum van UNESCO in Parijs. In 2021 besluit het Werelderfgoedcomité of het Nedergermaanse deel van de Romeinse Limes op de Werelderfgoedlijst wordt geplaatst. Wethouder Astrid van Eekelen: ,,We hebben een rijke historie en deze Werelderfgoedstatus biedt daarvoor wereldwijde erkenning. Daar mogen we trots op zijn.”

Het Kanaal van Corbulo en Forum Hadriani hebben een belangrijke culturele waarde voor gemeente Leidschendam-Voorburg. Beide maken deel uit van de Limes. Deze grens loopt van Engeland tot de Zwarte Zee. Verschillende landen willen de grens voordagen bij UNESCO als Werelderfgoed. De Romeinse gouverneur Corbulo liet het kanaal dat naar hem vernoemd is, tussen 47 en 51 na Chr. aanleggen als verbinding tussen de Oude Rijn (Leiden) en de Maas (bij het huidige Naaldwijk). Het kanaal stond in verbinding met de haven van Forum Hadriani, die deze naam kreeg van de Romeinse keizer Hadrianus tijdens zijn bezoek rond 120 na Christus. Het Forum ligt onder het huidige Park Arentsburgh.

De resten van de Limes in Leidschendam-Voorburg liggen verborgen onder de grond. Maar Museum Swaensteyn maakt het Romeinse verleden zichtbaar en te beleven met het project ‘Romantische Limes’, onderdeel van Romeinen aan de Vliet. Het museum werkt hierin samen met vrijwilligers, provincie en de gemeente. Bezoekers van Park Arentsburgh komen straks verrassende verwijzingen naar het Romeinse verleden tegen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter