Nieuws
Contract Kulturhus voldeed niet aan eisen rijk

Het contract dat de gemeente in april 2017 aanging met SSB voor de bouw van het Kulturhus in Stompwijk, een zogenoemd DBFMO-contract, voldeed niet aan de eisen die de rijksoverheid aan zo’n contract stelt. Zo had SSB zelf de financiering voor de bouw moeten regelen. Nu is het hele project door de gemeente bekostigd.

DBFMO staat voor Design Build Finance Maintain Operate (ontwerp, bouw, financiering, onderhoud, exploitatie). Het is de meest geïntegreerde variant van publiek-private samenwerking. Dit soort contracten zijn vooral bedoeld voor langlopende projecten (20 tot 30 jaar); projecten waarvan de reikwijdte vooraf goed te bepalen is; de projectrisico’s goed zijn in te schatten en zijn de beheersen door de opdrachtnemer.

De opdrachtnemer was in dit geval SSB, dat speciaal voor de klus werd opgericht. De onderneming is inmiddels failliet terwijl het Kulturhus nog niet af is.

Kenmerkend voor een DBFMO-contract is de F van Financiering. Dit betekent dat het consortium de financiering aantrekt. Er is dus geen voorfinanciering van de overheid. De overheid betaalt alleen voor de geleverde prestaties, meestal pas nadat het project af is.

De financieringsvorm bij een DBFMO-contract bestaat meestal uit een relatief klein percentage eigen vermogen en een relatief groot percentage vreemd vermogen. Financiers zoals banken of institutionele beleggers verstrekken het vreemd vermogen. Deze financiers willen zekerheden hebben. Zij zien daarom strikt toe op naleving van de voorwaarden voor de verstrekking van het vreemd vermogen. Deze waakzaamheid is voor de overheid (de gemeente) een extra zekerheid dat de markt het project realiseert en exploiteert zoals in het contract is afgesproken. Daarom wordt deze rol van de financiers bij een DBFMO-contract ook wel de ‘waakhondfunctie van de financiers’ genoemd.

Bij de bouw van het Kulturhus waren geen externe financiers betrokken. Hun waakhondfunctie was er dus niet. Het Kulturhus is niet op tijd gerealiseerd en ook niet af. Beheer en exploitatie zijn niet mogelijk aangezien SSB failliet is.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter