De gemeentelijke dienst stadsbeheer gebruikt een nieuw wapen in de strijd tegen onkruid: gloeiend heet water. Een duurzame, CO2-neutrale methode voor onkruidbestrijding op (half)verharde ondergronden. Onder de naam Heatweed rijdt een wagen rond met een enorme watertank achterop. Voorop een plateau dat laag boven de grond hangt voorzien van infrarood licht. Daarmee wordt onkruid opgespoord waarna er vervolgens heet water (98 graden) op wordt gespoten. De celstructuur van de plant wordt daarmee vernietigd. Stadsbeheer mag al jaren geen chemische middelen gebruiken. Heatweed is daarvoor een alternatief. De dienst werkt ook met een soort ‘vlammenwerpers’ die onkruid verschroeien. De nieuwe technieken zijn wel veel minder effectief dan chemische middelen en ook veel duurder. Zo moet Heatweed wel acht keer per jaar worden toegepast; bij chemische middelen was dat één tot twee keer per jaar. Heatweed gebruikt overigens slootwater. En ander voordeel: het water komt terug in de bodem.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter