Plekken van plezier. Dat is het thema van Open Monumentendag 2019. Deze wordt zaterdag 14 september gehouden. Er worden in Leidschendam-Voorburg weer veel fraaie, unieke monumenten opengesteld. Daarnaast is men met het landelijk thema ‘Plekken van Plezier’ creatief aan de gang gegaan. Zo wordt het voor jong en oud een interessante, ontspannen en plezierige Open Monumentendag.   Het thema van dit jaar gaat over de plekken waar mensen voor en mét plezier naartoe gingen en gaan. Of dat nu het theater, de dierentuin, het museum, een park, een sportclub of een hotel is. Binnen deze plezierige monumenten zijn er vijf categorieën: de podiumkunsten, de museale kunsten, sport en spel, horeca en recreatie.

De Vliet wordt als vanouds gebruikt voor allerhande plezier, waaronder de pleziervaart. Met de trekschuit De Hadrianus is een vaarschema uitgewerkt langs tal van monumenten. Podiumkunsten gaan heel ver terug: in de religieuze riten van de vroegste samenlevingen liggen de wortels van het theater. Het volk moest het lange tijd doen met jaarmarkten en kermissen, maar in de zeventiende eeuw kwam dan eindelijk het allereerste theater in Nederland; dit dateert van 1637 en stond in Amsterdam, aan de Keizersgracht. Door de plezierige samenwerking met het Huygens Festival geniet het publiek in tal van monumenten van vele gratis optredende muziek ensembles en van dans en zang.

In Huygens’ Hofwijck wordt een  tentoonstelling georganiseerd met informatie over de diverse plekken van plezier van Leidschendam-Voorburg in het verleden. En in museum Swaensteyn is de ‘romantische (Romeinse) Limes’ – waar Voorburg een belangrijk deel van uitmaakte – het thema en voorproefje van een bijzondere presentatie.

Horeca vormt een volgende categorie van plezierige plekken. Zodra men begon te reizen, ontstonden er herbergen om in te overnachten, te eten en te drinken. In de steden zijn herbergen bovendien de plaats waar kluchtige toneelstukken worden opgevoerd. Kunstenmakers, redenaars en muzikanten treden er op, marskramers verkopen er hun zeldzame en kostbare waren en reizigers brengen er vers nieuws uit verre oorden. Vaak is er ook een kaats- of kolfbaan in of bij de herberg te vinden.  Ook horeca komt aan bod. In Stompwijk is de Bles, voorheen het Blesse Paard, een mooi voorbeeld van een aloude herberg. En Villa Rozenrust in Leidschendam opent zijn  poorten voor iedereen.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter