Nieuws
Landelijk neerslagtekort licht afgenomen

Hoewel het de afgelopen tijd flink heeft geregend, is in de afgelopen twee weken het landelijk neerslagtekort maar licht afgenomen. Dat meldt Rijkswaterstaat. Het tekort is nog wel groter dan gemiddeld voor de tijd van het jaar. De Rijn en de Maas voeren voldoende water aan om in de vraag naar water te voldoen, ook in de komende twee weken. De waterschappen houden water zoveel mogelijk vast. Er zijn enkele meldingen van blauwalg en daardoor geldt op enkele plekken een negatief zwemadvies. Voor de scheepvaart zijn geen bijzondere maatregelen van kracht.

Wanneer er sprake is van een (dreigend) watertekort of droogte, stelt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) een droogtemonitor op. Hierin worden de huidige situatie en de verwachtingen beschreven voor een eventueel watertekort of droogte. De informatie is gebaseerd op gegevens van waterschappen, KNMI en Rijkswaterstaat. In een periode van daadwerkelijke droogte verschijnt de droogtemonitor elke twee weken of vaker als dat nodig is.

Rijkswaterstaat en de waterschappen monitoren dagelijks de situatie met het oog op eventuele problemen met droogte, watertekort of waterkwaliteit. Tijdens het droogteseizoen (jaarlijks van april tot oktober) gebeurt dit intensiever, omdat door het groeiseizoen en stijgende temperaturen een grotere kans op watertekorten aanwezig is.
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter