Nieuws
Gemeente ‘bespiedt’ inwoners

De gemeente houdt al sinds 1 juli 2017 inwoners en bezoekers van het Huygenskwartier in Voorburg via het zogenoemde WIFI-tracking – gekoppeld aan gebruik van de mobiele telefoon – in de gaten. Het gaat om een ‘passanten telsysteem’. Het registreert hoeveel mensen er komen, hoe lang ze blijven, welke route ze lopen of ze ook terug komen.

Dat hebben B&W in antwoorden op vragen van CDA-gemeenteraadslid Gijs Dupont laten weten. De mensen die in de gaten gehouden worden, weten zelf van niets. Inwoners van het gebied noch bezoekers zijn ooit om toestemming gevraagd.

Ook de gemeenteraad is niet om instemming gevraagd. In maart 2018 kreeg de gemeenteraad het jaaroverzicht Huygenskwartier 2017. Daarin werd het passantentelsysteem genoemd.

Volgens B&W krijgt de gemeente via het systeem informatie over bezoekersaantallen. De inlichtingen zijn niet herleidbaar tot individuen. Het betreft ook geen privacygevoelige gegevens, beweert het Raadhuis.

De gemeente beheert het systeem niet zelf. Dat doet het bureau RMC. Het contract loopt tot 1 januari 2020. Het ‘bespieden’ gebeurt met acht telpunten in de Herenstraat, Franse Kerkstraat, Kerkstraat, Van Schagenstraat en Wielemakersslop.

De Stuurgroep Huygenskwartier (waarin het ondernemersfonds, wijkvereniging Oud Voorburg, stichting Mooi Voorburg, de Voorburgse musea, vastgoedeigenaren en gemeente vertegenwoordigd zijn) is bekend met het systeem en de resultaten ervan.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter