Nieuws
Burgemeester vaag over bespieden inwoners

Het besluit om inwoners en bezoekers van het Voorburgse Huygenskwartier vanaf 1 juli 2017 te gaan ‘bespieden’ middels signalen van hun mobiele telefoon, is destijds na een ‘zorgvuldige afweging’ genomen.

Dat heeft burgemeester Klaas Tigelaar in een vergadering van de gemeenteraad gezegd. Volgens hem was het de bedoeling om middels de gegevens ‘passanten’ in het gebied te tellen zodat de gemeente kon nagaan of de investeringen in het winkelgebied lonend waren.

De gemeente kreeg, en krijgt, alleen geanonimiseerde gegevens. ,,Wij krijgen geen individuele gegevens. Wij volgen geen mensen’’, aldus de burgemeester.

Op vragen waarom inwoners en bezoekers niet wordt verteld dat zij bespied worden, waarom de gemeenteraad niet vooraf is geïnformeerd en hoe het zit met de privacyregels, ging de burgemeester niet in.

Wel erkende de burgemeester dat de privacydiscussie en – wetgeving zich inmiddels zo ver hebben ontwikkeld dat de afweging of het systeem er moest komen, vandaag de dag anders zou uitvallen. Aangezien het contract met het bureau dat de gegevens voor de gemeente verzamelt dit najaar afloopt, zal daarover dan ook een besluit moeten vallen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter