Nieuws
Gemeente moet nog meer bezuinigen

De gemeente moet nog meer bezuinigen dan gedacht. Geen 2,8 miljoen euro maar 3,8 miljoen. Alleen dan is het mogelijk om in 2022 uit de rode cijfers te komen. Dat heeft wethouder Jan-Willem Rouwendal (financiën) de gemeenteraad meegedeeld.

Al eerder gaf de bestuurder aan dat er dit jaar nog 2,6 miljoen euro gekort moet worden. Oorspronkelijk waren voor 2019 helemaal geen bezuinigingen voorzien. Pas over twee weken beraadslaagt de gemeenteraad over de invulling van de bezuinigingen.

Rouwendal zei zich voortdurend zorgen te maken over de gemeentefinanciën en noemde bezuinigingen prioriteit nummer één. De extra bezuiniging is nodig vanwege stijgende kosten jeugdhulp en lagere uitkeringen van de rijksoverheid.

De bestuurder erkende dat de gemeente niet voldoet aan een door de gemeenteraad gestelde eis dat minstens 30 procent van alle rekeningen met eigen geld betaald kunnen worden (bewijs van financiële gezondheid, red.). Volgens hem is die toestand tijdelijk totdat de 80 miljoen euro wordt ontvangen uit de verkoop van aandelen in energiebedrijf Eneco.

De bestuurder moest ook toegeven dat de gemeenteraad in 2018 tot twee maal toe niet is geïnformeerd over het feit dat de gemeente kredieten overschreed. ,,Dat was formeel niet juist’’, aldus de wethouder, die beterschap beloofde. Het ging over een overschrijding van 248.000 euro bij werken om de gevolgen van extreme regenval te bestrijden en 98.000 euro bij de Groen van Prinstererschool.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter