,,Om integriteitsproblemen tegen te gaan heeft de VVD onlangs een telefonische helpdesk opgericht. Bij twijfel over ethische kwesties kunnen partijleden deze helpdesk bellen en om advies vragen. Dat deze helpdesk geen overbodige luxe is demonstreerde VVD -LV-fractievoorzitster Louise Kortman deze week nog maar eens. In een artikel, dat o.a. op Vlietnieuws te lezen was op 18 juni, haalt zij een rapport van Avalex over nascheiden aan. Zij zegt hierover het volgende: ,De VVD pleit al tijden voor na-scheiding van PMD en restafval en blijft dat uiteraard doen. Het zorgt voor betere scheiding van PMD en restafval en zorgt daarmee zeker bij hoogbouw voor een grotere opbrengst van grondstoffen en een betere service voor inwoners’.

Aan de eerste zin is geen woord gelogen, de VVD pleit inderdaad al tijden voor nascheiden. Maar in de zin daarna gaat mevrouw Kortman toch wel aardig in de fout.

Uit het desbetreffende rapport, waarover op 22 mei 2019 een artikel op Vlietnieuws verscheen, blijkt duidelijk dat nascheiden (nog) geen optie is. Er zijn te weinig bedrijven die het kunnen, en er kleven te veel nadelen aan. Zo neemt de hoeveelheid ingezameld PMD wel toe, maar levert dat geen extra geld op omdat de kwaliteit er van af neemt en er meerdere partijen bij betrokken zijn. Daarnaast word het milieubewustzijn van de burger er niet door gestimuleerd en stijgen de kosten met wel 25 procent. Nascheiden bij hoogbouw brengt volgens het rapport ook extra kosten met zich mee.

Nascheiden zorgt dus helemaal niet voor een betere scheiding. Het zorgt wel voor een grotere opbrengst van grondstoffen, maar die levert niet meer geld op. De betere service die mevrouw Kortman haar kiezers belooft, komt wel tegen een flink hogere prijs. Maar dit alles maakt eigenlijk niet uit want na-scheiden kan dus nog helemaal niet worden ingevoerd.

De VVD pleit al tijden voor nascheiden zonder er bij te vermelden dat dat voorlopig nog helemaal niet kan. En zonder eerlijk te zijn over de voor en nadelen ervan. Echt integer is dat niet. Misschien kan een telefoontje naar de eigen integriteitshelpdesk geen kwaad.”

(Naam inzender bij redactie bekend)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter