Nieuws
CDA en VVD draaien inzake nieuwe Vlietbrug

CDA en VVD houden niet meer onverkort vast aan de aanleg van een nieuwe brug over de Vliet in Leidschendam. Dat bleek gisteravond tijdens een debat in de gemeenteraad. Beide partijen hadden de brugbouw in hun programma staan voor de gemeenteraadsverkiezing van maart 2018.

B&W hebben de gemeenteraad voorgesteld nog een half jaar nader onderzoek te gaan doen naar de brugbouw en een systeem van selectieve toegang tot het Damcentrum. Beiden zouden de bereikbaarheid van en doorstroming in het Damcentrum moeten bevorderen.

CDA-fractieleider Fred Duyn zei B&W te steunen. Tegelijkertijd stelde hij dat onderzoek met een ‘open vizier’ in te gaan en nu niet te willen ‘voorsorteren’. Hij gaf aan nu geen keuze te willen maken. Dat het CDA in het verleden voor de brug koos verklaarde Duyn door te verwijzen ‘naar wat we toen wisten’.

Namens de VVD verklaarde gemeenteraadslid Harma Aris dat haar partij selectieve toegang nu toch een optie vindt om het Damcentrum bereikbaarder te maken. Eerder verklaarde haar fractiegenoot Bart Eleveld nog in de gemeenteraad dat de VVD mordicus tegen zo’n systeem was. ,,We zijn van mening veranderd, ja’’, aldus Aris. Zij repte met geen woord meer over een nieuwe Vlietbrug.

PvdA’er Delroy Blokland (ook coalitiepartij) stelde dat een systeem van selectieve toegang hoe dan ook nodig is om de verkeersproblemen in het Damcentrum op te lossen. Hij zei ook te kiezen voor maatregelen die het hoogste effect hebben tegen de laagste kosten. Bovendien zou de leefbaarheid in andere wijken niet mogen verslechteren door de te kiezen oplossing.

Kees Verschoor (ChristenUnie-SGP, eveneens coalitiepartij) sprak over ‘een moeilijke afweging’. Zijn partij was onder het vorige college van B&W tegen een brug.

De oppositiepartijen GBLV, D66 en GroenLinks zijn alle drie tegen een nieuwe brug en voor verkeersmaatregelen gekoppeld aan een vorm van selectieve toegang. Marien van Wijk (GBLV), Wouter Jorissen (D66) en Floor Kist (GroenLinks) vroegen zich alle drie af waarom B&W nog een half jaar willen gaan studeren terwijl al duidelijk is dat een nieuwe Vlietbrug niets oplost.

Verantwoordelijk wethouder Juliette Bouw repte over ‘een moeilijk dossier’ waarin gekozen zal moeten gaan worden; een keuze die ook pijn zal gaan doen. Ze zei niet vooruit te willen lopen op het uiteindelijke besluit maar sprak wel over ‘een pakket van maatregelen’ waarmee ze wil komen. ,,We gaan nu onzekerheden verkleinen , de puntjes op de i zetten en de zaak nader uitwerken.’’

De afgelopen maanden heeft de Antea Group op verzoek van B&W een zogenoemd taboeloos onderzoek gedaan naar maatregelen die de bereikbaarheid van en doorstroming in het Damcentrum verbeteren. Daaruit bleek dat een nieuwe Vlietbrug onvoldoende helpt en elke oplossing gepaard zal moeten gaan met selectieve toegang om doorgaand verkeer te bestrijden.

B&W willen nu bezien hoe selectieve toegang juridisch vorm gegeven kan worden, of de provincie eventueel mee wil werken aan een brugaanleg (de provincie is beheerder van de Vliet) en waar het benodigde geld te vinden is. Een brug kost tussen 10 en 20 miljoen euro; selectieve toegang enkele tonnen. Zoals bekend zit de gemeente in geldnood en moet er bezuinigd worden.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter