Nieuws
Nieuwe kostenexplosie jeugdhulp

De kosten van jeugdhulp stijgen dit jaar met 7 tot 15 procent. Dat heeft een onderzoek van het bureau H10, dat voor tien gemeenten waaronder Leidschendam-Voorburg hulp ‘inkoopt’, uitgewezen. H10 heeft nu een brandbrief aan de aanbieders van jeugdhulp gestuurd waarin zij worden opgeroepen te snijden in zorg en kosten.

De kostenstijging is een grote financiële tegenvaller voor de betrokken gemeenten. Leidschendam-Voorburg was vorig jaar 19,5 miljoen euro kwijt aan jeugdhulp en -zorg. Die rekening wordt dit jaar op basis van de prognose van H10 dus 1,4 tot 2,9 miljoen euro hoger.

Redenen voor de kostenstijging zijn: meer jongeren in de jeugdhulp, langer verblijf in jeugdhulp, intensievere zorg, meer ‘zware’ vormen van zorg. H10 wil nu dat de 30 aanbieders van zorg met de hoogste kostenstijgingen, met een onderbouwing komen. Daarnaast wil H10 aanbieders die steeds te laat declareren aanpakken.

B&W gingen er tot nu toe van uit dat de nadelige financiële ontwikkelingen in de jeugdhulp niet zouden doorwerken en er met ingang van 2021 een einde kwam aan de tekorten. Men baseerde zich daarbij op maatregelen die de oorzaken van de kostenstijging moesten tegengaan. Met de nieuwe prognose van H10 lijkt dat perspectief verdwenen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter