Nieuws
Onderzoek brandveiligheid Kulturhus afgekraakt

‘Ondeskundig en laakbaar’. Zo kwalificeert Marcel van Vliet, manager van Julo Projectrealisatie, de houding van de gemeente inzake de brandveiligheid van het Kulturhus in Stompwijk. Hij heeft zich inmiddels tot de gemeenteraad gewend.

Vorige week berichtte burgemeester Klaas Tigelaar na een spoedonderzoek dat het Kulturhus veilig te gebruiken was, ondanks een aantal gebreken. Julo was de afbouwende partij bij het Kulturhus.

Van Vliet wijst erop dat de burgemeester bij zijn conclusie voorbij is gegaan aan gebreken bij de gevelbekleding van het Kulturhus in relatie tot brandveiligheid. ‘Wij hebben op een groot deel van de buitengevel Clicwall-panelen gemonteerd, dik 10 millimeter. Dit product is niet brandwerend. Op de andere posities hebben wij gipsplaten, dik 9,5 millimeter gemonteerd en afgewerkt. Ik heb geen idee of de gipsplaten van 9,5 millimeter voldoen’.

De manager stelt dat hij de inmiddels failliete bouwer van het Kulturhus, SSB, erop geattendeerd heeft dat een gebouweigenaar/exploitant dient aan te tonen dat de brandveiligheid op orde is. ‘Daar was SSB niet van op de hoogte’, zo stelt hij.

Julo heeft zelf een onderzoek gedaan naar het brandwerend behandelen van alle ‘doorvoeringen’ in de brandscheidende wanden. Dat rapport houdt het bedrijf vooralsnog voor zich gezien het faillissement van SSB en nog openstaande rekeningen. ‘Ergo, men kan niet aantonen dat het gebouw qua doorvoeren brandveilig is’, aldus Van Vliet.

De verenigde onderaannemers die bij het Kulturhus betrokken waren hebben in een brief aan B&W en de gemeenteraad hun verbazing uitgesproken over het feit dat zij niet bij het spoedonderzoek naar de brandveiligheid betrokken zijn.

‘Een uur voor het plaats te vinden onderzoek kregen wij een telefonisch, van een ambtenaar afdeling handhaving, het verzoek of wij konden aangeven waar zij naar moesten kijken. Wij vonden dit op zijn zachtst gezegd niet serieus om zo een onderzoek in te gaan’.

‘Wij hebben tot vijf keer toe aangegeven over gegevens en documenten te beschikken die kunnen aantonen dat de uitvoering niet volgens vergunning en bouwbesluit is uitgevoerd. Het is dan merkwaardig te noemen dat wij wederom niet betrokken worden bij de onderzoeken. Het lijkt als of de gemeente de problemen niet echt wil oplossen en een andere agenda heeft’.

Omdat de gemeente ‘onvoldoende haar verantwoordelijkheid neemt’ hebben de onderaannemers besloten een aantal documenten te openbaren die aangeven dat het Kulturhus niet brandveilig is. ‘Overigens is het vreemd dat zaken na het laatste onderzoek niet op orde zijn, zoals de burgemeester zelf aangeeft. Als zaken niet op orde zijn dan voldoet het pand toch niet aan de gestelde eisen? Of kan de gemeente in haar eigen belang daar in eens een uitzondering op maken?’

Uit de documenten blijkt dat er aan de binnenzijde van de gevel een 30 minuten brandwerende plaat moeten worden aangebracht om brandoverslag te voorkomen. Dat is niet gebeurd. Op sommige plaatsen is clickwall aangebracht welke naar waarschijnlijkheid een extra negatieve invloed heeft op de brandwerendheid aangezien er kunststof is verwerkt. Op de plekken waar gips is gebruikt is er gekozen voor 9 millimeter dik gips zonder extra brandwerende producteisen.

Verder bestaat er volgens de onderaannemers een groot kortsluitingsgevaar in het klaslokaal van de Maerten van de Veldeschool onder de brandweeringang door het ontbreken van een waterafsluitende laag op de vloer van de brandweeringang. ‘Kinderen hebben al een aantal keer met emmertjes en pannetjes op schoot gezeten bij regenval. Uiterst onverantwoord’, aldus de onderaannemers.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter