Nieuws
Spelregels voor burgerparticipatie

Er komen spelregels voor burgerparticipatie: de mogelijkheid van burgers om invloed uit te oefenen op het beleid zoals B&W en de gemeenteraad dat vorm geven. Er komen ook spelregels voor de manier waarop B&W en de gemeenteraad betrokken kunnen raken bij initiatieven van burgers.

Dat blijkt uit een notitie die burgemeester Klaas Tigelaar heeft opgesteld. Het stuk vormt de basis voor een voorstel aan de gemeenteraad dat er rond de jaarwisseling moet liggen. Uitgangspunt is de vraag hoe de wensen en kennis van burgers het best kunnen doorklinken in beleid en besluitvorming.

De gemeente kent nu aan aantal verordeningen: inspraak- en referendumverordening, verordening burgerinitiatief en spreekrecht van burgers bij vergaderingen van de gemeenteraad. Daarin moeten mogelijk wijzigingen komen.

Voor de politiek moet duidelijk zijn wat men bij de burgers wil ‘ophalen’, wie erbij het proces worden betrokken, wie verantwoordelijk is en wat er met de uitkomsten van de burgerinbreng gebeurt. Ook moet helder zijn wat er met burgerinitiatieven wordt gedaan en welke spelregels daarbij gelden.

Na de zomer zou de gemeenteraad een ‘startnotitie’ moeten vaststellen. Daarna komt er een bijeenkomst met alle betrokkenen om erover te praten. Zoveel mogelijk burgers en groepen van burgers moeten daaraan deelnemen: reeds bekende contacten van de gemeente maar vooral ook anderen.

Op grond van dit alles komt er een concept-voorstel aan de gemeenteraad. Dat zal ook gedurende vier weken ter inzage liggen zodat iedereen er een mening over kan geven. Pas daarna verschijnt het raadsvoorstel waarover de gemeenteraad dan moet oordelen.

Voor het hele proces komt externe begeleiding. Dat wordt bekostigd uit de gemeentekas. Nadat de regels zijn vastgesteld komt er een voorlichtingscampagne voor ambtenaren zodat zij goed weten waaraan ze zich te houden hebben.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter