Nieuws
Acht ‘bespiedplekken’ Huygenskwartier

Op acht plekken in het Huygenskwartier worden bewoners en bezoekers aan de hand van het gebruik van hun mobiele telefoon ‘bespied’. Dat gebeurt bij Herenstraat 31, 44, 82 en 157, in de Franse Kerkstraat, de Kerkstraat, de Van Schagenstraat en het Wielemakersslop.

Dat blijkt uit stukken van de onderneming die ten behoeve van de gemeente het bespieden uitvoert: Bureau RMC. Met de gegevens wordt gemeten hoeveel mensen er in het gebied zijn, hoeveel bezoekers daaronder zijn, wie er voor het eerst komt, hoe men zich in het gebied beweegt en of men terugkeert.

Het systeem werd in april 2017 ingevoerd. Het contract met Bureau RMC loopt tot 1 april 2020. Het moet drie maanden voordien worden opgezegd, anders loopt het nog een jaar door. De gemeente betaalt jaarlijks 7472 euro ex btw voor de diensten van Bureau RMC.

Het ‘bespieden’ werd onlangs bekend naar aanleiding van vragen van CDA-gemeenteraadslid Gijs Dupont. Bewoners en bezoekers van het Huygenskwartier wisten tot nu toe van niets. Ook de gemeenteraad is destijds niet geïnformeerd.

Burgemeester Klaas Tigelaar gaf in een vergadering van de gemeenteraad te kennen dat de gemeente het contract met Bureau RMC waarschijnlijk zal opzeggen gezien de ontwikkelingen op het terrein van de privacy.

Met de gegevens willen de gemeente en de ondernemers in het Huygenskwartier inzicht krijgen in het aantal ‘passanten’ in het Huygenskwartier om zo te kunnen afwegen of investeringen in de aantrekkelijkheid van het gebied lonend zijn.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter