Hoogheemraadschap Rijnland (Leidschendam en Stompwijk) gaat als eerste Nederlandse waterschap medicijnresten verwijderen uit het afvalwater. Bas van Ooijen, manager bij Rijnland, vertelt: ,,Via het riool belanden medicijnresten en allerlei andere microverontreinigingen op de afvalwaterzuiveringen van de waterschappen. Gelukkig kan een waterzuivering, net als je eigen lichaam, veel medicijnen afbreken tot  meer onschadelijke deeltjes.”

,,Toch lukt dit niet met alle medicijnen. Sommige medicijnsoorten zijn voor een goede werking zo gemaakt dat ons lichaam ze maar moeilijk afbreekt, maar de bacteriën die het werk doen op de waterzuivering hebben er dan meestal ook moeite mee. Zo komt er landelijk op jaarbasis 140.000 kilo aan medicijnresten in het oppervlaktewater terecht. Daarom pakken we medicijnresten aan.”

,,Er zijn steeds meer aanwijzingen dat microverontreinigingen, zoals medicijnresten, antibiotica en antidepressiva effect hebben op het watermilieu. Veranderend gedrag en verminderde vruchtbaarheid van waterdieren zijn voorbeelden die regelmatig genoemd worden. Sommige vissen kunnen zelfs van geslacht veranderen. Het bestuur van Rijnland vind een gezond watermilieu belangrijk, daarom is het verwijderen van medicijnresten een van de speerpunten binnen de waterketenstrategie.” (bron Hoogheemraadschap Rijnland)

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter