Nieuws
Zo’n 1400 inwoners ‘getroffen’ door electromagneetveld

Zo’n 1400 inwoners worden ‘getroffen’ door het elektromagnetische veld van de hoogspanningskabels die langs de spoorbaan Voorburg – Leiden hangen. Zij wonen binnen de indicatieve magneetveldzone die het Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu (RIVM) hanteert. Het wordt kinderen onder 15 jaar afgeraden langdurig – 14 tot 18 uur per dag gedurende minstens een jaar – in die zone te verblijven vanwege gezondheidsrisico’s.

Dat heeft wethouder Nadine Stemerdink het CDA-gemeenteraadslid Gijs Dupont laten weten in antwoorden op vragen. Het gaat om 699 adressen die zich binnen 65 meter afstand van de kabels bevinden. De straling is daar ongeveer 9 microtesla. Dat is ver boven de norm van 0,4 microtesla die gehanteerd wordt voor het advies inzake kinderen onder 15 jaar. Overigens is de door RIVM gebruikte blootstellingslimiet 100 microtesla.

Stemerdink stelt dat er bij de ontwikkeling van woningbouw aan de Appelgaarde, nabij station Mariahoeve, bekeken wordt of de kabels daar ondergronds kunnen. Voor de rest van het traject wordt dat niet overwogen.