Nieuws
VVD: niet keihard bezuinigen

De grootste coalitiepartij VVD wil niet keihard bezuinigen om financiële tegenvallers bij de uitgaven voor jeugdzorg en in de bijstand op te vangen. De problemen moeten in beide sectoren zelf opgelost worden. Dat heeft de partij in een zogenoemde Raadsflits bekend gemaakt.

Vorige week behandelde de gemeenteraad de zogenoemde Kadernota 2020-2023 waarin B&W de hoofdlijnen voor de begroting schetsten. In de Kadernota werden bezuinigingen van 2,6 tot 2,8 miljoen euro per jaar aangekondigd. Daar moet volgens de laatste gegevens minstens een miljoen euro bij komen.

In het debat over de Kadernota sprak VVD-fractieleider Louise Kortman niet over de nu genoemde bezuinigingen.

In de Raadsflits plaatst Kees Verschoor, fractieleider van coalitiepartij ChristenUnie-SGP, vraagtekens bij het binnen komen van extra geld door de verkoop van aandelen Eneco door de gemeente.

In de Kadernota rekent wethouder Jan-Willem Rouwendal (financiën, ChristenUnie-SGP) met 80 miljoen euro aan extra inkomsten uit de Eneco-verkoop in 2020. Alleen daardoor kan hij volstaan met de door hem genoemde bezuinigingen en de begroting in 2023 toch in evenwicht hebben.

Verschoor stelt nu: ‘Ons college van B&W kiest ervoor om in de huidige periode van financieel tekort niet te bezuinigen op een manier die mensen zou schaden. Dit is mogelijk doordat naar alle waarschijnlijkheid geld in kas komt door onze Eneco-aandelen’.

Het was D66-fractieleider Jacco van Maldegem die B&W in het debat over de Kadernota verweet rekening te houden met de Eneco-gelden terwijl nog allerminst zeker is dat die er komen. Zijn kritiek werd door Rouwendal van de hand gewezen.

In dezelfde Raadsflits neemt coalitiepartij PvdA overigens afstand van een idee van collega-coalitiepartij CDA. Die laatste wil voor de uitgaven in de jeugdzorg een plafond instellen. De PvdA zegt daar niet achter te staan en noemt de idee ‘zorgelijk’.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter