Nieuws
Geen gevaar van munitiedumpen in zee

Er gaat geen gevaar uit van vier munitiedumpen in de Noordzee voor de Nederlandse kust waarvan er één bij Hoek van Holland ligt. Dat blijkt uit informatie van het ministerie van Defensie en Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben doorgegeven aan Jaap Haasnoot, lid van Provinciale Staten voor 50plus.

Bij de dumpen gaat het om conventionele munitie uit de Tweede Wereldoorlog zonder ontstekingsmechanismen. Een spontane ontploffing is zo uitgesloten. Corrosie duurt honderden jaren. Vrijkomende stoffen worden heel snel verdund door het zeewater.

Uit periodieke metingen bij de dumpen blijken geen verschillen in waterkwaliteit met andere plekken. Het gehalte metaal in het vlees van schelpdieren die op en bij de dumpen leven blijft onder de normen voor voedselveiligheid en milieu.

Haasnoot had vragen aan Gedeputeerde Staten gesteld naar aanleiding van verontrustende berichten over dumpen in zee voor de Belgische kust. Daarbij ging het onder meer om gifgasgranaten van waaruit mosterdgas lekte.

De andere drie Nederlandse dumpen liggen voor de Zeeuwse kust, bij IJmuiden en bij Ameland. Ze zijn allemaal aangegeven op zeekaarten en voorzien van betonning.