Nieuws
Nieuw plan sociale woningbouw

B&W willen dit najaar met een nieuw plan komen voor de bouw van sociale woningen. Inclusief mogelijke bouwplekken en een financiering ervan. Dat heeft wethouder Juliette Bouw bekend gemaakt.

Bouw houdt vast aan het eerdere voornemen 750 nieuwe sociale woningen te realiseren voor 2025. De huidige coalitie zit er echter maar tot begin 2022. Bovendien noemt Bouw de 750 nu ‘een streven’. Zij erkent dat zij geen grip heeft op particuliere initiatieven voor sociale woningbouw. Die worden nu wel meegeteld bij de 750. Het gaat dan om ongeveer 300 woningen.

Tegelijk stelt Bouw dat de bouwkosten stijgen waardoor de realisatie van betaalbare (sociale)woningen steeds moeilijker wordt. Woningcorporaties hebben weinig geld voor investeringen en moeten bovendien geld uitgeven aan het huidige woningbestand (duurzaam maken).

Er is een versnelling van de bouw van sociale woningen nodig, aldus de wethouder. Zij wil eventueel met andere corporaties dan Vidomes en Wooninvest gaan samenwerken. Of met corporaties van buiten de regio.

De 750 woningen die Bouw noemt bestaan uit:

– Circa 285 Rijnlandlaan, Overgoo en De Star (plannen vorig college van B&W uit 2016),

– Circa 150 binnen particuliere bouwplannen Princes Carolinalaan 2-4, Van Ruysdaellaan 41-57, Van Alphenstraat 60-62, Appelgaarde 2-4 (30 procent van de te bouwen woningen is sociaal),

– Circa 215 op nieuwe gemeentelijke plekken te weten Koningin Julianaweg 44 Leidschendam (voormalig jeugdhonk), Oude Bleijk 2-4 (dependance De Wegwijzer), Fluitpolderplein, Prinsenhof, Van Santhorstsstraat Stompwijk, Zusterdijk Stompwijk,

– Circa 150 binnen toekomstige particuliere bouwplannen Klein Plaspoel Polder en Diaconessenhuis Voorburg.

Zoals Vlietnieuws al eerder aangaf is alleen het bouwplan Rijnlandlaan Voorburg (48 woningen) realiseerbaar binnen de huidige coalitieperiode. Het nieuwe plan waarmee Bouw nu wil komen moet een kopie worden van het plan uit 2016. Ook de inhoud daarvan zal echter niet meer voor begin 2022 te realiseren zijn. In de lijst van Bouw ontbreekt Schakenbosch. Op dat landgoed waren 30 sociale woningen gepland. De wethouder noemt geen reden voor het afvallen van dit plan.