Nieuws
Weer tien miljoen naar inhuur experts gemeente

De gemeente geeft dit jaar naar verwachting weer tien miljoen euro uit aan het inhuren van externe experts. Dat blijkt uit antwoorden van B&W op vragen van GBLV-gemeenteraadslid Maurice Hartsinck.

Letterlijk melden B&W dat de uitgaven voor ‘externe inhuur’ dit jaar in lijn liggen met die uit 2018. Toen ging er tien miljoen euro op aan de inhuur waarvan 3 miljoen euro ‘regulier’ en 7 miljoen voor inhuur gekoppeld aan speciale projecten.

De hoogste uitgaven voor externe inhuur worden gedaan binnen de sector werk/inkomen/jeugd/zorg: 2,8 miljoen euro.

Uit een overzicht dat Hartsinck ontving blijkt dat wethouder Nadine Stemerdink vorig jaar akkoord ging met een uitgave van 115.000 euro voor de inhuur van een catering medewerker. Dezelfde wethouder besteedde 198.000 euro aan de inhuur van een financieel adviseur. En nog eens 192.000 euro ging op aan een teamleider. Voor een BI-specialist (iemand die informatie uit verschillende systemen koppelt) had de wethouder 161.000 euro over.

Wethouder Astrid van Eekelen trok 175.000 euro uit voor de begeleiding van twee bouwprojecten: de Duivenvoordecorridor en het plan-Waaijer voor Herenstraat 42 in Voorburg. Aan de inhuur van een jurist ruimtelijke plannen werd 170.000 euro uitgegeven.

In de overzichten staat niets over de ingehuurde bureaus die onderzoeken voor de gemeente deden, bijvoorbeeld naar een betere bereikbaarheid van en doorstroming in het Damcentrum Leidschendam.

B&W claimen dat de kosten van inhuur, vergeleken met de totale loonsom van de ambtenaren die bij de gemeente in dienst zijn, dalen. Van 7,7 procent in 2017 naar 6,8 procent in 2018. Daarbij is echter alleen gekeken naar de kosten van reguliere inhuur (3 miljoen euro). De kosten van inhuur per project zijn buiten beschouwing gelaten.

In het coalitieakkoord van VVD, CDA, PvdA en ChristenUnie-SGP staat in de financiële paragraaf dat er gestreefd wordt naar een optimaal evenwicht tussen eigen personeel en externe inhuur. De passage was klaarblijkelijk bedoeld om een besparing aan te geven. Die is tot nu toe echter niet bereikt.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter