Nieuws
Besluitvorming toekomst Avalex uitgesteld

De besluitvorming over de toekomst van afvalbedrijf Avalex is uitgesteld. Bij de gemeenteraden van de zes gemeenten die eigenaar zijn van het bedrijf – waaronder Leidschendam-Voorburg – leven zo veel vragen, dat besluitvorming nu er niet in zit. Dat bleek gisteravond in de gemeenteraad bij een debat over Avalex.

Enkele maanden geleden maakte Avalex bekend zakelijker te willen gaan werken met minder politieke invloed op het beleid. De afstand tussen de gemeenten als eigenaar van de onderneming en het bedrijf zelf moest vergroot worden.

Avalex zou wel een zogenoemde ‘gemeenschappelijke regeling’ (GR) blijven maar alle bedrijfsactiviteiten werden in een aparte b.v. (een dochteronderneming) ondergebracht. De positie van de directeur moest versterkt worden. Het bestuur van de GR (de gemeenten) wordt aandeelhouder. Een nieuwe Raad van Commissarissen zou de directie gaan controleren.

Op voorstel van VVD-gemeenteraadslid Philip van Veller en CDA’er Ron van Duffelen vroeg de hele gemeenteraad om nader onderzoek naar de consequenties van alle plannen. Pas met de uitkomsten van dat onderzoek wil de gemeenteraad gaan beslissen.

Verantwoordelijk wethouder Astrid van Eekelen – zelf bestuurslid bij Avalex – leven er bij alle gemeenten enorm veel vragen. Die moeten eerst allemaal van antwoorden worden voorzien. Besluitvorming in januari 2020 is daarmee onhaalbaar geworden.

De wethouder noemde de voorstellen die er nu liggen een ,,kleine tussenstap.’’ Meer is niet mogelijk omdat de gemeenten het onderling niet eens zijn. Zij liet blijken er eigenlijk wel voor te zijn Avalex helemaal om te zetten in een b.v. waarvan de gemeenten dan aandeelhouders worden. Nu is dat echter nog een stap te ver.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter