Nieuws
Theaters onderzoeken samenwerking

Theater Ludens en het Veur Theater bekijken of ze nauw met elkaar kunnen gaan samenwerken en op kunnen gaan in één organisatie met twee podia: Voorburg en Leidschendam. Zij willen daartoe een convenant opstellen. Dat zou in september getekend moeten worden. De gemeente heeft 300.000 euro per jaar voor de nieuwe opzet over.

Dat blijkt uit stukken die verantwoordelijk wethouder Astrid van Eekelen aan de gemeenteraad heeft gezonden. De nieuwe organisatie zou er medio 2020 moeten zijn. Voorafgaand daaraan willen beide theaters hun p.r.-activiteiten bundelen alsmede de programmering.

De gesprekken tussen beide theaters lopen al enkele maanden. Ze werden gestart op initiatief van het Veur Theater. Dat theater krijgt geen subsidie van de gemeente. Eind 2018 kende de gemeenteraad een éénmalige steun van 20.000 euro toe, na een noodkreet van het theater.

In het onderlinge beraad kwam naar voren dat ook Theater Ludens, dat wel gemeentelijke steun krijgt omdat het tot culturele hotspot is benoemd, financiële problemen heeft. Men kan niet verder meer interen op het eigen vermogen, projectsubsidies vallen weg en éénmalige subsidies zijn een risico voor de bedrijfsvoering.

Eind mei werd wethouder Van Eekelen bij het beraad betrokken. Er kwamen drie scenario’s op tafel.

1) Doorgaan zoals nu. Dat zou het einde van beide theater betekenen. Van Eekelen noemt dat ‘niet wenselijk’,

2) Het naast elkaar blijven bestaan. Dat zou betekenen dat het Veur Theater jaarlijks 45.000 euro subsidie van de gemeente zou moeten gaan krijgen. Daarnaast zou de subsidie voor Theater Ludens fors omhoog moeten om uitholling te voorkomen. De theaters zouden concurrenten blijven,

3) Samenwerking, leidend tot één organisatie met twee podia.

Voor dat laatste scenario is nu gekozen. Kosten 300.000 euro per jaar aan gemeentelijke subsidie tegen nu 190.000 euro (voor Theater Ludens). De 110.000 euro extra haalt de wethouder uit: 52.000 euro minder subsidie voor de bibliotheek; 28.000 euro minder subsidie voor de theaterschool en cultuur in het onderwijs; 5000 euro minder subsidie voor lokale omroep Midvliet; 25.000 euro uit de gelden voor het leefbaar maken van het Leidschendamse Damcentrum.

Astrid van Eekelen: ,,De groeiende bezoekersaantallen en toenemende vraag naar zaalhuur laten zien dat beide theaters voorzien in behoeften van inwoners en cultuurmaatschappelijke organisaties. Daarom willen wij graag beide theaters behouden. Door de krachten te bundelen, ontstaat één sterke organisatie. Dit biedt beide partijen een structurele oplossing en een gezonde financiële toekomst. Door stapsgewijs samen te gaan werken op het gebied van programmering, contractering, PR, aansturing van vrijwilligers en gastvrijheid, wordt de bedrijfsvoering efficiënter. Beide podia blijven hun eigen identiteit behouden en bieden een cultuurprogrammering die elkaar goed aanvult.’’

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter