Nieuws
Uitwerking bouwplan Herenstraat

De gemeente heeft de panden Herenstraat 42 (exclusief het deel dat Rijksmonument is), 44 en 46, alsmede Raadhuisstraat 47A aan Waaijer Projectrealisatie verkocht. Waaijer onderhandelt nog met de eigenaren van Herenstraat 48 en Vlietstraat 6 (transformatorhuisje). Bij beiden gaat het om gemeentelijke monumenten.

Het is de bedoeling dat Herenstraat 48 en Vlietstraat 6 worden afgebroken. Later worden ze dan met de originele materialen weer herbouwd binnen het bouwplan dat Waaijer voor het gebied heeft gemaakt. Indien blijkt dat er een minder ingrijpende oplossing mogelijk is, wordt daarvoor gekozen.

De gemeente en Waaijer hebben al een Koop-, Ontwikkel- en Realisatieovereenkomst gesloten. Waaijer zal nog dit jaar een omgevingsvergunning voor de bouw aanvragen. De gemeente werkt aan een nieuw bestemmingsplan. Dat moet er binnen 6 tot 9 maanden zijn.

De huurders van Herenstraat 42/Raadhuisstraat 47A moeten uiterlijk 1 januari de panden verlaten. De panden zijn gehuurd door ANNA en fungeren als bedrijfsverzamelgebouwen. Waar die ondernemers nu heen moeten is volstrekt onduidelijk.

Het ‘netto financieel resultaat’ voor de gemeente is 202.000 euro, aldus B&W in een brief aan de gemeenteraad. Dat is de verkoopopbrengst minus alle kosten zoals de boekwaarde van de panden, kosten archeologisch onderzoek en kosten bodemsanering. Er zijn ook afspraken gemaakt over mogelijke asbestvondsten en planschade.

Er was misschien wel meer uit de verkoop te halen geweest doch dan waren er geen extra parkeerplaatsen bij gekomen. De nu betaalde prijs was ‘meer dan martkconform’, aldus B&W. Nadere details zijn geheim verklaard.

Omdat de panden niet meer onderhouden hoeven te worden houdt de gemeente nog eens 200.000 euro per jaar over. Dat geld wordt besteed aan het afsluiten van de parkeergarage Oude Haven zodat alleen nog bewoners van de huizen daar boven, en ondernemers uit het gebied er gebruik van kunnen maken.

Waaijer bouwt een ondergrondse parkeergarage met 100 plaatsen waarvan 30 voor bewoners van nieuw te bouwen woningen. De in- en uitgang daarvan komt in de Raadhuisstraat naast de Loodgieterssteeg.

Op de begane grond tussen Herenstraat, Vlietstraat en Raadhuisstraat komt een nieuwe Hoogvliet supermarkt. De ingang komt op Herenstraat 44/46.

Op het dak van de supermarkt zijn aan de kant van de Herenstraat, achter het monumentale deel, vijf woningen voorzien met tuin en terras. De bovenwoningen Herenstraat 44, 46, 48, Vlietstraat 2 en 4 blijven behouden. Aan de Raadhuisstraat komen zeven nieuwe woningen met terras. Er komt een open binnenplaats met groen.

Aan de Vlietstraat, achter Herenstraat 50/52 (nu Hoogvliet supermarkt), komen ook woningen: 18 in totaal (beneden en boven, met tuin of terras), inclusief een achttal aan de kant van de Raadhuisstraat. In de Vlietstraat worden een viertal woningen naar achteren gebouwd zodat er in de Vlietstraat een open ruimte ontstaat met bomen.

Volgens B&W leiden de plannen tot minder zoekverkeer in de Raadhuisstraat; verkeersoverlast was een zorg van omwonenden. Daar zal ook een maximum snelheid van 30 kilometer per uur gaan gelden. Vrachtwagens van Hoogvliet moeten inpandig lossen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de rioleringen ter plaatse de nieuwbouw aankunnen.

De gemeente is opdrachtgever noch eigenaar, aldus B&W. Financier van het geheel is Hoogvliet Beheer.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter