Nieuws
Gemeente verbrak contract met bouwer Kulturhus

De gemeente heeft het contract met de bouwer van het Kulturhus in Stompwijk, SSB, op 26 april van dit jaar opgezegd. Aanleiding was het feit dat SSB het Kulturhus niet afmaakte en ook de exploitatie niet kon gaan uitvoeren. Vier dagen later vroeg SSB faillissement aan. Dat werd op 7 mei door de rechter uitgesproken.

Dat heeft verantwoordelijk wethouder Astrid van Eekelen de gemeenteraad laten weten. Zij toont zich bereid het tot nu toe geheime contract met SSB te openbaren. Ze gaat daarvoor een voorstel aan de gemeenteraad doen.

Volgens Van Eekelen bleek op 29 november 2018 dat SSB een financieel te kort had bij de bouw en de aanleg van het speelplein en de fietsenstalling bij het Kulturhus niet kon financieren. Als oorzaak noemde SSB uitgaven voor meerwerk.

Op 28 februari 2019 legde een onderaannemer beslag op de rekeningen van SSB en gelden die de gemeente nog aan SSB zou moeten betalen. Op 28 maart 2019 kwam daar een tweede beslag bovenop. Hoe hoog het beslag op de gemeentelijke rekening is zegt Van Eekelen niet. Het zou gaan om 214.000 euro.

Op 10 mei heeft er beraad plaatsgevonden tussen de gemeente en de curator over het afmaken van het resterende werk, de energiekosten en de schoonmaakkosten.

De meeste werkzaamheden zijn nu verricht, aldus Van Eekelen. Op 27 juni is ook ontbrekend brandwerend glas geplaatst. Deze maand volgen nog installatiewerkzaamheden en het plaatsen van speeltoestellen. De fietsenstalling volgt in september.

Over volgens de onderaannemers ontbrekende brandwerende voorzieningen aan de gevel van het Kulturhus, rept Van Eekelen niet. Ook niet over een waterdoorlatende vloer waardoor er kans is op kortsluiting.

De wethouder stelt dat de gemeente geen bevoorrechte positie heeft onder de schuldeisers. Er wordt nog 121.303 euro gevorderd bij de curator, aldus Van Eekelen. Over een eerder genoemd bedrag van 300.000 euro praat zij niet.

In september zou het Kulturhus volledig moeten draaien. Dat wil zeggen met de school, het Dorpshuis, de jeugdsoos, de kinderopvang en de bibliotheek.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter