In natuur- en recreatiegebied Vlietlant staan veel zieke en dode bomen. Oorzaak is de ziekte essentaksterfte en de slechte staat van de populieren. De hoeveelheid zieke en dode bomen is niet gunstig voor een goede bosontwikkeling. Maar nog belangrijker, omdat Vlietland een recreatiegebied is met veel bezoekers, kan staand dood hout of een instabiel bos gevaarlijke situaties opleveren. Daarom gaat Staatsbosbeheer in opdracht van Provincie Zuid-Holland in het najaar de zieke en dode bomen kappen en nieuwe bomen planten.

,,Dit is wel een ingrijpende maatregel die we moeten nemen”, zegt boswachter Jonas Pronk. ,,Een onafhankelijk adviesbureau heeft onze conclusies bevestigd, en dit jaar nog moet 10% van de bomen eruit. Dat is best veel. Hier komen natuurlijk nieuwe bomen voor terug, maar toch. Je verandert het uitzicht voor omwonenden en bezoekers.” Het gebied is opgedeeld in bosvakken en in een aantal bosvakken moeten alle bomen verwijderd worden.

Alternatieven zijn er niet. Voordat er gevaarlijke situaties gaan ontstaan moeten de bomen eruit. Als dat niet gebeurt, dan moet het recreatiegebied gesloten worden. ,,En dat is het laatste wat we willen. Het is een recreatiegebied en dat moet toegankelijk blijven voor publiek. Maar het moet wel veilig zijn.”

Komende week wordt er gestart met blessen. Dit betekent dat de bomen worden gemarkeerd met een gekleurde stip. Een oranje stip betekent dat de boom gekapt moet worden, een blauwe stip betekent dat de boom blijft staan omdat de boom een ecologische of recreatieve waarde heeft. Halverwege september starten de kapwerkzaamheden. Dit duurt ongeveer 4 weken, maar kan door weersomstandigheden langer duren. De actuele planning van herplant is te vinden op www.staatsbosbeheer.nl/werkzaamhedenvlietland

Er komt een grotere variatie in boomsoorten terug, zodat het bos wat terug gaat groeien minder vatbaar is voor ziekten en plagen. Ook worden er langs de randen verschillende soorten struiken geplant. Deze zorgen sneller voor een dichte begroeiing, hierdoor lijken de bosvakken met jonge bomen minder kaal. Door ook voor struiken met bessen te kiezen, komen er meer vogels en insecten op af, wat beter is voor de biodiversiteit. En om de biodiversiteit nog een impuls te geven worden er op verschillende plekken tussen de bomen takkenrillen geplaatst. ,,Dat stond al even op ons wensenlijstje. Takkenrillen zijn wallen van snoeitakken die insecten, vogels en andere dieren aan zullen trekken”, zegt Pronk.

Tijdens de werkzaamheden blijft het recreatiegebied gewoon toegankelijk voor bezoekers. Wel zullen sommige paden afgesloten worden.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter