Het is een grote ergernis voor vakantiegangers: files. Zeker in eigen land kunnen ze je humeur flink verpesten. Dat weet ook Frank Boer, verkeersspecialist bij Rijkswaterstaat. ,,Accepteer dat je in een file terecht kunt komen en maak je er niet al te druk om.” Om fileleed te voorkomen of te beperken hamert Boer op aanpassing van het reisgedrag, maar ook van de eigen mindset: ,,Je wilt een ontsnappingsroute van me horen, maar die is er niet echt. Het klinkt als een dooddoener, maar je kunt het beste extra reistijd inplannen. Dan raak je in de file bovendien minder snel geïrriteerd. Je bent op weg naar je vakantieverblijf, waar je heerlijk gaat ontspannen. Probeer dat gevoel je al in de auto eigen te maken.”

Volgens Boer is het ook in de vakantieperiode goed te merken dat de mobiliteit in Nederland de laatste jaren enorm is toegenomen. Ook helpt het volgens Boer niet dat vakantiehuisjes, hotels en andere verblijven meestal op zaterdag wisseldag hebben. ,,Daardoor zullen de meeste vakantiegangers op vrijdag in de auto stappen. Je ziet wel dat het tijdstip steeds naar voren schuift, vanaf twaalf uur ’s middags is het nu al heel druk. Omdat kinderen vaak vrijdagochtend nog naar school moeten, kan die grens niet veel meer opschuiven.” Maar een fenomeen als Zwarte Zaterdag kennen we hier niet: ,,Wat we in Nederland heel goed doen, is het spreiden van de vakanties, zodat we in drie delen op vakantie gaan.”

In deze periode zet Rijkswaterstaat ook alles op alles om files zoveel mogelijk te voorkomen. ,,Incidentmanagement heeft dan onze prioriteit. Als het zo druk is op de wegen, zorgen zelfs kleine voorvallen of beperkte aanrijdingen al onmiddellijk voor filevorming. De automobilist ziet het meestal niet, maar op zulke momenten doen we daar in de hoogste versnelling iets aan.”

Boer ziet mogelijkheden om het fileleed voor te zijn. Plan van te voren je reis via de pagina Geplande wegwerkzaamheden, omdat er in de zomer ook vaak werkzaamheden plaatsvinden. Ook kan later vertrekken een optie zijn: ,,Het kost je dan misschien een vakantiedag, maar de zondag is echt overal veel minder druk, ook in de passagelanden België en Duitsland. In Duitsland rijden dan zelfs geen vrachtauto’s, dat scheelt al bijna een hele rijstrook.”

’s Nachts rijden kan een ander alternatief zijn. Hierbij moet er volgens Boer wel aan een criterium voldaan worden: ,,Zorg dat je uitgerust bent, voor jezelf en voor alle anderen op de weg.” Van de snelweg af gaan bij file, levert slechts incidenteel een succesverhaal op: ,,Als je toevallig als één van de eersten dat besluit neemt, ben ik nog wel geneigd om daarin mee te gaan. Maar al met al is het onderliggende wegennet niet ingesteld op zulke verkeersstromen, en ook niet om snel van A naar B te komen. Dus de kans dat je daar vastloopt, is heel reëel.”

Kom je dan toch in de file te staan? Laat het maar zoveel mogelijk over je heen komen: ,,Blijf lekker op je eigen rijstrook, andere stroken gaan gemeten over langere afstanden echt niet sneller. En neem elke twee uur een kwartiertje rust, ook als je twee uur in de file hebt gestaan en het net oplost. Daar word je immers net zo moe van als van twee uur rijden. Proberen tijd in te halen? Gezond en zonder brokken op de plaats van bestemming komen (en weer thuis) is je doel, niet net een uurtje eerder.” Boer steekt tot slot iedere vakantieganger nog een hart onder de riem: ,,Het blijft een relatief probleem: ook de vakantiefiles lossen uiteindelijk echt weer op.” (Bron: Rijkswaterstaat)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter