Nieuws
Weer andere manier vergaderen gemeenteraad

De gemeenteraad past de manier van vergaderen weer aan. De commissievergaderingen die begin 2018 werden afgeschaft, komen terug. Burgers kunnen in de toekomst inspreken bij de commissievergaderingen, niet meer bij de gemeenteraad zelf. Er komen twee commissies: Samenleving en Omgeving.

Dat heeft een commissie van zeven gemeenteraadsleden (van elke fractie één) onder leiding van Floor Kist (GroenLinks) besloten. Het nieuwe systeem gaat 16 september in. Doel van de wijzigingen is: meer ruimte voor debat; duidelijke ruimte voor inwoners; zo min mogelijk herhalingen bij debatten.

De gemeenteraad vergadert nu eens per twee weken. Daarbij is sprake van drie stappen. Eerst is er beeldvorming (uitleg over ingewikkelde onderwerpen, vaak door externen); oordeelsvorming (debat in gemeenteraad); besluitvorming (stemmingen).

In de nieuwe opzet wordt gewerkt met een maandmodel. In de eerste week krijgen inwoners en anderen de gelegenheid onderwerpen aan te dragen waarvan zij vinden dat de gemeenteraad die zou moeten bespreken. Het presidium beslist daar vervolgens over.

In de tweede week komen de commissies Samenleving en Omgeving bijeen, elk op een aparte avond. Hier worden voorstellen van B&W maar ook van inwoners en anderen besproken. Burgers en anderen kunnen hierbij inspreken.

In de derde week komt de gemeenteraad bijeen om voorstellen van B&W en onderwerpen die de gemeenteraadsleden zelf belangrijk vinden, te bespreken. In week vier is er dan een gemeenteraadsvergaderingen waarin alleen nog afrondende debatten plaatsvinden (maximaal tien minuten per onderwerp) en gestemd wordt.

Door herinvoering van de raadscommissies moet er meer tijd voor debat komen en moet de rol van burgers en anderen worden versterkt. Net als in het verleden kan na beraad in de commissie besloten dat het betrokken voorstel als hamerstuk naar de gemeenteraad gaat. Ook kan beslist worden dat er in de raad nog nader over gesproken moet worden.

Alle gemeenteraadsleden worden lid van beide commissies. Bij vergaderingen mogen er echter niet meer dan drie fractieleden aanwezig zijn (vanwege ruimtegebrek); twee van hen mogen het woord voeren. De nu bestaande fractievertegenwoordigers verdwijnen. Niet-gemeenteraadsleden kunnen lid worden van een commissie mits zij op een kieslijst van een partij stonden. Ze worden benoemd door de gemeenteraad.

De gemeenteraad kende voor maart 2018 vier commissies. Die kwamen maandelijks bijeen. De gemeenteraad vergaderde destijds ook maandelijks. Discussies in de commissies werden veelvuldig in de gemeenteraad herhaald. Naast de commissies bestonden ook nog zogenoemde Presentatieavonden en het Open Raadhuis.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter