Mening
Blog: Bom in theaterwereld

Het leek te mooi om waar te zijn: Theater Ludens en Het Veur Theater die als elkaars tegenpolen een fusie aangaan om daarna op twee plekken voorstellingen te organiseren, in Voorburg en Leidschendam.

Vorige week stuurde VVD-wethouder Astrid van Eekelen haar plan naar de gemeenteraad. Ze gaf meteen aan voor de nieuwe combinatie jaarlijks 300.000 euro subsidie over te hebben.

Nu heeft Het Veur Theater echter een bom onder de voornemens gelegd. Samenwerken met Ludens o.k. maar wel zelfstandig blijven. Mét een subsidie van 48.500 euro per jaar van de gemeente.

De top van het Leidschendamse theater gaat echter nog verder: gaat de gemeente niet in op de wensen dan is het seizoen 2019-2020 het laatste geweest van Het Veur Theater. Pure chantage.

Achter de schermen wordt gefluisterd dat de fusie tussen beide theaters een idee van de wethouder is. Ze wil daarmee een aantal dingen bereiken. Een einde maken aan het jaarlijkse gebedel om subsidie bijvoorbeeld. Maar ook het overeind houden van beide theaters die er beiden in financiële zin slecht voor staan.

Het zo maar laten vallen van Het Veur Theater – een particulier initiatief dat zonder subsidie wilde slagen – is politiek niet (meer) haalbaar. Theater Ludens is door de gemeente zelf bestempeld als culturele hotspot en daarmee vaandeldrager in het lokale theaterlandschap.

Theater Ludens laten omvallen zou een schande zijn, ook al omdat dat theater juist op last van de gemeente allerlei activiteiten – ook maatschappelijke – ontplooit. Daar komt nog bij dat het theater onderdeel vormt van een grootschalig nieuwbouwplan aan het Feithplein in Voorburg.

Bij Theater Ludens wordt er dan ook van uitgegaan dat de gemeente hen niet laat vallen. Dat voelen ze bij Het Veur Theater uiteraard ook.

Het voorstel dat Het Veur Theater nu op tafel heeft gelegd komt er volgens Van Eekelen – die deze optie ook liet bekijken maar afwees – op neer dat Het Veur Theater weliswaar kan blijven bestaan en de huidige programmering kan voortzetten, maar ook dat beide theaters concurrenten van elkaar blijven.

Theater Ludens kan ook doorgaan, maar moet het programma drastisch bijstellen. Er zijn minder voorstellingen en er zijn minder mogelijkheden voor (cultureel)maatschappelijke partners om gebruik te maken van het podium. Theater Ludens kan hierdoor niet langer de ambities als culturele hotspot waarmaken.

Daarbij gaat de wethouder er overigens wel van uit dat de subsidie voor Theater Ludens omhoog zou gaan van 190.000 naar 235.000 euro en Het Veur Theater een subsidie zou gaan krijgen van 45.000 euro per jaar; 3500 euro minder dan de Leidschendammers nu eisen.

Zoals gezegd, de wethouder koos niet voor  deze variant. Zij gaat voor een echte krachtenbundeling zodat er één krachtig theater in de gemeente ontstaat. Een theater dat ook kan overleven.

Nadat Van Eekelen met haar fusieplan kwam was in de lokale theaterwereld al te horen dat het hoogstens om een ‘intentie’ ging. Dat de toegevoegde waarde nog maar moest blijken. En dat men er als theaters financieel beter van zou moeten worden.

Het Veur Theater heeft de kaarten nu op tafel gelegd. Het is afwachten wie er mee wil spelen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter