Activiteiten
Historische gevelstenen worden gerestaureerd

Voor de tentoonstelling ‘Rijk in Eenvoud’, die vanaf 1 september te zien is in Museum Swaensteyn , is steenbeeldhouwer Paul van Laere druk in de weer met de restauratie van een van de gevelstenen van Aad de Heij. Deze Voorburgse kunstenaar vervaardigde van 1924 tot 1932 de beeldhouwwerken en gevelornamenten voor architect Albert van Essen. De aapjes zijn afkomstig uit een villa in Rijswijk, nu verbouwd, waardoor de gevelsteen werd verwijderd. Veel beeldhouwwerken van De Heij zijn op deze manier verloren gegaan.

Tijdens de tentoonstelling zijn niet alleen de originele (ontwerp)tekeningen en ornamenten van De Heij te zien, maar ook bouw- en ontwerptekeningen van Albert van Essen. Zijn herkenbare stijl, met veel gevoel voor harmonie en eenheid van vorm, is nog goed te zien in het straatbeeld van Voorburg. Naast talloze villa’s ontwierp hij ook basisschool De Vijverhof (de voormalige Emmaschool) en Huize Rustoord. (foto Museum Swaensteyn)