Activiteiten
Provincie: zes ton voor lokale viering 75 jaar vrijheid

De provincie Zuid-Holland heeft 600.000 euro uitgetrokken om lokale initiatieven rond de viering van 75 jaar vrijheid in 2020, financieel te ondersteunen. In totaal heeft de provincie 1,35 miljoen euro voor de viering vrijgemaakt waarvan 350.000 euro wordt besteed voor de organisatie van de nationale viering op 5 mei 2020.

Voor de steun aan de lokale activiteiten is een Subsidieregeling 75 jaar Vrijheid in Zuid-Holland opgezet. Aanvragen kunnen vanaf 31 augustus 2019 worden ingediend. Meer informatie via de site https://www.zuid-holland.nl/actueel/75-jaar-vrijheid/

De provincie gaat ook werken met zogenoemde ‘ambassadeurs’. Die zijn gekozen om de boodschap van 75 jaar vrijheid binnen de provincie verder te vertellen. De ambassadeurs hebben met betrekking tot de subsidieregeling geen formele taak.

Er zijn vijf ambassadeurs aangewezen: Lennie Huizer (oud-burgemeester), Lianne van Kalken (gemeenteraadslid/wetenschappelijk docent), Koos Karssen (oud-burgemeester), Divano Dorder (ex-militair, jurist en adviseur) en Ard van der Steur (advocaat, voormalig lid Tweede Kamer en ex-minister).

Commissaris der Koning, Jaap Smit, heeft de vijf gekozen zonder naar politieke achtergrond of voorkeur te kijken. De ambassadeurs moeten een bijzonder verhaal hebben en dat kunnen vertellen. Ook moeten zij binnen Zuid-Holland wonen. Ze krijgen 100 euro per maand als vergoeding inclusief reiskosten. Ze kunnen daar met ingang van september 2019 gedurende een jaar aanspraak op maken.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter