Nieuws
Bouwer Kulturhus Stompwijk had geldproblemen

De inmiddels failliete bouwer van het Kulturhus in Stompwijk, SSB, had gedurende de bouw al regelmatig geldproblemen. Dat kwam door vertragingen bij de bouw, foutieve beslissingen en het niet begroten van bepaalde werkzaamheden en materiaalkosten.

SSB werd op 7 mei 2019 failliet verklaard. Het contract voor de bouw van het Kulturhus werd op 18 april 2017 met de gemeente getekend. SSB werd speciaal voor het project opgericht door Stiels B.V. en Aros 1 Holding B.V.. Over 2017 leed SSB verlies. De jaarrekening over 2018 is nog niet opgemaakt.

Op het moment dat SSB failliet ging was het Kulturhus nog niet af. Als eigenaar staat nu de onderwijs-bestuursorganisatie Panta Rhei te boek. De Maerten van den Veldeschool, die in het Kulturhus zit, valt onder Pant Rhei. Panta Rhei en SSB zouden samen ook zo’n 400.000 euro meebetalen aan de bouw waarvoor de gemeente 3,7 miljoen euro uittrok. Dat bedrag steeg later door allerlei aanvullende werken die de gemeente bekostigde.

De door de rechtbank aangestelde curator hoopt van de Belastingdienst nog btw over de bouwkosten te kunnen terugkrijgen. Bij SSB zelf was bij het faillissement nog zo’n 10.000 euro in kas. Verder was er niets van waarde aanwezig. De curator onderzoekt ook hoe het tot het faillissement kon komen en of het daarbij rechtmatig is toegegaan.