Mening
Duurzaamheid en het zwaard van Damocles?

De sociale media en onze eigen digitale nieuwssites staan er vol van: de financiële problemen van Schouten Bouw. Natuurlijk moet blijken of Schouten echt in financiële noodweer verkeert. Maar als het waar is, zit ook de gemeente fors in de problemen. Schouten is ongeveer bij elk bouwproject betrokken.

De gemeente en Schouten vormen sinds 2004 samen de V.O.F. Leidschendam-Centrum, om gezamenlijk bouwprojecten in het Damcentrum te realiseren. Waarbij de gemeente voor een kleine 27 miljoen euro garant staat. Wat nu als Schouten omvalt en de gemeente hiervoor opdraait? Wat blijft er dan over van de mooie plannen in het coalitieakkoord van VVD, CDA, PvdA en CU/SGP? Moet duurzaamheid straks als eerste wijken?

Duurzaamheid is prachtig benoemd in het coalitieakkoord ‘Samen aan Zet’. Het staat er echt: ‘grote stappen zetten in duurzaamheid, energie en milieu’. Er is ook geld gereserveerd. Best wel veel, maar lang niet genoeg om de slag naar duurzame energie, gasloze woningen, elektrisch vervoer en veel minder restafval te realiseren. Voor 2019 staat voor duurzaamheid 575.000 euro op de begroting, voor de jaren daarna 525.000 euro.

Is dit geld in 2019 ook uitgegeven? Ik betwijfel het. Kan de gemeente een overzicht geven wat er in 2019 besteed is aan duurzaamheid? Of zijn het alleen de subsidies op zonnepanelen geweest? En wat gebeurt er in 2020, als de gemeente miljoenen zou moeten ophoesten vanwege financiële tegenvallers? Gaat die ruim 5 ton voor duurzaamheid als eerste geofferd worden? De gemeente wil immers ook extra geld voor de winkelcentra. En de brug te ver hangt ook nog steeds als zwaard van Damocles boven de Sluis….

Het is bijna begrotingstijd. Ik ben benieuwd naar de begroting 2020 en hoe hard de gemeenteraad zal knokken om dit geld daadwerkelijk voor duurzaamheid en milieu te behouden. Welke partij gaat zich hard maken voor duurzaamheid? Of strijden een paar oppositiepartijen een eenzame strijd?

Daarom een oproep aan de gemeenteraad: wees niet ‘penny wise and pound foolish’! Het is heel makkelijk om die 5 ton te schrappen. De gemeente zal niet onmiddellijk minder aantrekkelijk worden. Maar de weg naar duurzaamheid is lang. Gasloze woningen gaan heel veel geld en tijd kosten. In 2050 moeten alle woningen gasloos zijn. Eén huis van het gas af kost bijna 20.000 euro, we hebben 36.176 woningen….

In 2030 moeten we 50% minder grondstoffen gebruiken. Maar het afvalbeleid blijkt veel meer geld te kosten en veel minder duurzaam te zijn dan het college zo trots aankondigde. In 2030 moet ook de CO2-uitstoot gehalveerd zijn. 2030…. Dat is over 10 jaar! We hebben niet veel tijd en budget voor duurzaamheid. En dat budget wat er wel is hebben we hard nodig.

Dus gemeente: wees wijs en kies duurzaam. Gebruik de miljoenen van de aangekondigde verkoop van de Eneco-aandelen niet om de schulden van bouwbedrijven af te betalen. Of om een doelloze brug te bouwen. De inkomsten van de gemeente worden door onze eigen inwoners opgehoest. Zorg ervoor dat ze ook terugkomen bij onze inwoners in 2030, oftewel bij onze kinderen en kleinkinderen. Zodat Leidschendam-Voorburg ook dan een gemeente is om trots op te zijn. Gemeenteraad, blijf wakker en hou de budgetten voor duurzaamheid overeind. Het gaat niet om de rode cijfers, het gaat om de groene cijfers. Hoe heet het ook alweer? ‘Samen aan zet’? Maak daar alsjeblieft van: ‘Duurzamer aan Zet’!

(Marjan van Giezen, voorzitter Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter