Nieuws
Plan voor toekomstige energievoorziening

Alle woningen van het gas af; zonnepanelen op alle daken; personenvervoer alleen nog elektrisch. Dit zijn enkele van de maatregelen uit het Energieperspectief 2050: de energiestrategie voor de regio Rotterdam-Den Haag waar ook Leidschendam-Voorburg onder valt. Het stuk moet de basis vormen voor een regionale energiestrategie die medio 2020 klaar moet zijn.

Volgens het stuk moet iedereen meedoen aan de energie omwenteling. De energievoorziening moet echter betrouwbaar, schoon en veilig zijn. Doelstellingen inzake CO2-reductie (broeikasgassen) zijn echter niet geformuleerd.

De vraag naar warmte moet door besparing veel lager worden onder andere door alle woningen te isoleren tot minstens klasse C. Restwarmte van bijvoorbeeld de industrie moet gebruikt gaan worden. Datzelfde geldt voor aardwarmte. Rest- en aardwarmte zijn bestemd voor de tuinbouw en lokale warmtenetwerken. Waar geen warmtenetwerk is moeten warmtepompen ingeschakeld worden.

Gas gewonnen uit groenafval, houtsnippers of mest moet ingezet worden waar er geen alternatief voor gasgebruik is, of waar dat te duur is. Naast de zonnepanelen moet ingezet worden op windmolens: in groepjes bijeen of in een lange rij achter elkaar, bijvoorbeeld langs snelwegen. Naast elektrisch rijden moet er geïnvesteerd worden in beter openbaar vervoer en betere fietspaden.

De regionale vraag naar stroom zal in 2050 voor ongeveer de helft gedekt worden door zon (75 procent) en wind (25 procent). De rest moet van buiten de regio komen. De vraag naar warmte wordt gedekt uit restwarmte (56 procent) en aardwarmte (44 procent). De regio produceert zoveel warmte dat ‘export’ mogelijk is. Vrijwel de gehele behoefte aan gas (90 procent) moet in 2050 uit bronnen buiten de regio gedekt worden.

De energie omwenteling kost zo’n 33 miljard euro, vooral te besteden aan warmtenetwerken, isolatie en zonnepanelen. De jaarlijkse kosten belopen 2,5 miljard euro. De omwenteling levert 300.000 banen op.

Behalve zonnepanelen op daken kan ook gedacht worden aan plaatsing op overdekte parkeerplaatsen, geluidschermen en langs snelwegen. Bij windenergie gaat om het verhogen van de capaciteit van bestaande windmolens, windmolen op bedrijfsterreinen, windmolens tussen kassen en langs snelwegen.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter