Nieuws
Camerasysteem moet waken over openbare orde

B&W hebben besloten op de kruising Bruijnings Ingenhoeslaan en Savallelaan in de Voorburgse wijk Bovenveen een camerasysteem op te hangen in het kader van handhaving van de openbare orde. Volgens B&W wegen de belangen van de openbare veiligheid, het voorkomen van wanordelijkheden, het voorkomen van strafbare feiten en de veiligheid in dit geval zwaarder dan de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van burgers.

Een concrete aanleiding voor het ophangen van de camera’s geven B&W niet. Wel stellen zij dat er al eerder initiatieven zijn ondernomen om te komen tot verbetering van de situatie, maar dat deze initiatieven niet toereikend zijn gebleken. Dus is nu besloten cameratoezicht te gaan gebruiken. Die blijven er in eerste instantie drie maanden hangen: tot 27 november. Die periode kan echter verlengd worden.

De politie is verantwoordelijk. De beelden worden door de politie bekeken na incidenten. De camerabeelden worden 24 uur per dag bij de politie opgenomen en opgeslagen. De opgenomen beelden worden ten hoogste 28 dagen opgeslagen en als de beelden niet noodzakelijk zijn voor verder onderzoek worden de beelden na de termijn van 28 dagen vernietigd. Indien beelden als wel noodzakelijk worden bestempeld dan worden ze langer bewaard.

In Bovenveen waren er eerder dit jaar incidenten met vuurwerkbommen en autobranden. In het verleden werden muren in de wijk al twee maal beklad met leuzen, de laatste keer pro Islamitische Staat. De wijk zelf behoort tot de sociaal zwakkere in Leidschendam-Voorburg. Recent zijn er geen incidenten gemeld.

Tegen het besluit kunnen belanghebbenden een bezwaarschrift indienen. Fat moet binnen zes weken te rekenen vanaf 26 augustus. Het moet aan B&W gericht worden. Mensen die vinden dat de camera’s meteen weg moeten kunnen om een voorlopige voorziening vragen bij de rechtbank van Den Haag.

De gemeenteraad is op vakantie en komt pas weer op 10 september bijeen. Het besluit van B&W is daar dus ook niet besproken. Het is voor het eerst dat B&W cameratoezicht op deze manier binnen de gemeente toepassen.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter