Nieuws
Kort geding bekostiging jeugdhulpaanbieders

Twee aanbieders van jeugdhulp slepen de gemeenten in de regio Haaglanden, waaronder Leidschendam-Voorburg, voor de rechter. Ze zijn het niet eens met een nieuw systeem van bekostiging waarbij vooraf een indicatie wordt gesteld voor de te verlenen hulp en afgerekend wordt op grond van resultaat.

Dat heeft wethouder Juliette Bouw de gemeenteraad bericht. Door het nieuwe systeem van bekostigen zouden de kosten gedrukt moeten worden. Nu legt de gemeente jaarlijks miljoenen euro’s toe op de jeugdhulp.

Het nieuwe systeem is vooraf met de aanbieders van jeugdhulp besproken. Het gaat op 1 januari 2020 in. De twee aanbieders spannen nu een kort geding aan. Dat dient komende maand voor de rechtbank in Den Haag. De twee aanbieders zijn het niet eens met de nieuwe bekostigingswijze en de daarbij te hanteren tarieven.

Bouw zegt vast te willen houden aan het nieuwe systeem maar tegelijk juridische strijd te willen voorkomen. Daarom wil zij het nieuwe systeem in 2020 wel invoeren maar de nieuwe manier van bekostigen pas in 2021. ‘Hiermee ontstaat meer tijd voor gemeenten en jeugdhulpaanbieders voor doorontwikkeling en dialoog naar de vervolgstap van resultaatgerichte bekostiging. De proceswijziging geeft echter geen zekerheid over het uitblijven van juridische procedures. De kans blijft bestaan dat als gevolg hiervan een vertraging van de invoering van de vernieuwing van het inkoopproces optreedt’, aldus Bouw.

Hoe de andere gemeenten in de regio Haaglanden erover denken, geeft zij niet aan. Ook zwijgt de wethouder over de extra kosten voor de gemeenten.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter