Nieuws
Reeks incidenten reden voor plaatsen cameratoezicht

Er zijn de afgelopen maanden incidenten geweest in het deel van de Voorburgse wijk Bovenveen waar nu een camera is opgehangen, die tot onrust en onveiligheidsgevoelens hebben geleid. Daarbij was onder andere sprake van brandstichting, vernielingen en intimidatie richting bewoners en politie.
Dat heeft een woordvoerster van B&W bekend gemaakt.

De camera is opgesteld op de hoek van de Bruijnings Ingenhoeslaan en de Busken Huetlaan. Behalve een zogenoemde domecamera heeft de gemeente in overleg met de politie ook radartechnologie geplaatst in de Bruijnings Ingenhoeslaan. De camera dient voor bewegingsdetectie, dag en nacht. Met de radar is niet alleen de snelheid van auto’s te meten, wagens kunnen ook worden herkend.

De radar is geplaatst op de Bruijnings Ingenhoeslaan tussen de Baesjoustraat en de Savallelaan. Met speciale borden kondigt de gemeente het cameratoezicht (24 uur op 24 uur) aan. Die borden hangen er ongeveer 100 meter voor de camera. Alleen zijn de borden slecht zichtbaar. In de Bruijnings Ingenhoeslaan richting park ‘t Loo hangt het bord langs het fietspad in plaats van de rijweg. In de Busken Huetlaan hangt het links in plaats van rechts van de rijrichting. Op de Bruijnings Ingenhoeslaan richting Koningin Julianalaan hangt het bord in een bocht.

Volgens ingewijden is cameratoezicht alleen zinvol als het gericht wordt toegepast in combinatie met gewone politiesurveillance. Camera’s worden geplaatst als andere maatregelen om criminaliteit en overlast te bestrijden niet helpen. De camera’s moeten de politie de kans geven sneller reageren bij incidenten.

De duur van het toezicht is meestal afhankelijk van het soort overlast. Tijdelijke camera’s worden het vaakst ingezet op plekken waar regelmatig sprake is van criminaliteit en jongerenoverlast. Een speciaal politieteam is de enige instantie die de beelden ziet. Andere instanties of individuen hebben er geen toegang toe. (foto Autoriteit persoonsgegevens)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter