Nieuws
Metterwoon wil toch meedenken over Julianabaan

Vastgoedeigenaar Metterwoon wil toch met de gemeente meedenken over de toekomst van winkelcentrum Julianabaan in Voorburg. B&W willen het winkelcentrum toekomstbestendig maken, samen met de eigenaren van winkelpanden daar. Metterwoon gaf eerder aan daaraan niet te willen meewerken. Men bezit iets meer dan de helft van de winkels in het gebied.

Metterwoon is het eigen standpunt aan het heroverwegen naar aanleiding van een gesprek met wethouder Astrid van Eekelen. Die gaf daarin lucht van haar onvrede over de houding van Metterwoon. Binnenkort komen beide partijen opnieuw bijeen, zo blijkt uit antwoorden van Van Eekelen op vragen van PvdA-gemeenteraadslid Sagnita Paltansing.

De wethouder zegt onverkort vast te houden aan haar ambities om Julianabaan een aantrekkelijk en volwaardig wijkwinkelcentrum te laten zijn, met de nadruk op gemak en compleet. ‘Met name de aantrekkelijkheid komt onder druk te staan wanneer er geen integrale aanpak volgt’, stelt de wethouder, doelend op het eventueel niet meedoen van Metterwoon.

Vanaf komende maand werken de Haagse Hogeschool en een aantal winkeliers in Julianabaan samen in een zogenaamd Future Proof Retail lab. Vanuit dit lab gaan studenten samen met winkeliers onderzoek doen naar verandering, de klantreis en innovatie. Deze onderzoeken moeten tot concrete uitkomsten leiden waar ondernemers hun voordeel mee kunnen doen.

Metterwoon dwingen om mee te doen in de plannen voor Julianabaan is niet mogelijk, aldus Van Eekelen. Dat zou pas kunnen als er een Bedrijven Investeringszone (BIZ) kan worden opgericht. Daar zou Metterwoon echter zelf mee moeten instemmen, anders wordt het benodigde stemmental voor zo’n stap niet gehaald.

Metterwoon bezit in Julianabaan de winkels tussen de Mgr. Van Steelaan en het Julianaplein (de zigzag), alle winkels rond het Julianaplein behalve het rijtje vanaf Sport 2000 en het pand van Action/Jumbo, alsmede de zaken achter de Hema tot aan de doorgang naar de Bucaillestraat. Tegen het winkelcentrum aan heeft Metterwoon ook nog onroerend goed evenals op andere plaatsen in de gemeente.

De leegstand in Julianabaan is beperkt, stelt de wethouder. Metterwoon geeft aan telkens vrij snel een nieuwe huurder te kunnen vinden. Helaas leidt dit niet altijd tot een huurder, die de kracht van het gebied versterkt, aldus Van Eekelen. Mede om die reden is er voor gekozen om het centrum compacter te maken en in de ‘zigzag’ meer te focussen op doelgericht bezochte functies, zoals zorg, ambachten en dienstverlening. Wel passende huurders uit de ‘zigzag ’kunnen hun plek vinden in het centralere deel van het centrum (zoals recent Interwabo).

Van Eekelen zegt dat er ook gekeken wordt het winkelcentrum duurzamer te maken door geïsoleerd glas, groene daken en zonnepanelen. In de omgeving wordt met partners verkend hoe het Jonkheer Carel Sternplein onthard kan worden in het kader van operatie steenbreek.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter