Mening
Blog: Crimineel

Het zou toch te denken moeten geven: middenin een Voorburgse wijk wordt door de gemeente, in samenwerking met de politie, een camera neergezet die 24 uur per dag alle beweging in de omgeving registreert en vast legt.

Dat zal gedurende minstens drie maanden gebeuren. De beelden worden door de politie bekeken. Daar worden de opnamen ook 28 dagen bewaard. Voor ‘interessante’ plaatjes kan die termijn langer worden.

Op de vraag waarom gemeente en politie tot dit besluit zijn gekomen kwam het volgende antwoord: ‘Deze camera wordt geplaatst in het kader van de handhaving van de openbare orde. Het bereik van de camera is beperkt tot de openbare ruimte. Afgelopen maanden zijn er incidenten geweest in de buurt die tot onrust en onveiligheidsgevoelens hebben geleid. Daarbij was onder andere sprake van brandstichting en vernielingen en intimidatie richting bewoners en politie’.

Brandstichting, vernieling, intimidatie; het is niet niks en het is ook niet alles. Nu worden dit soort camera’s alleen geplaatst, of opgehangen, als de politie het al surveillerend niet meer aan kan en ook andere maatregelen niet helpen. Dat zegt genoeg over de situatie ter plekke: de Bruijnings Ingenhoeslaan en omgeving in de Voorburgse wijk Bovenveen.

Volgens de Wijkatlas Leidschendam-Voorburg gaat het om een wijk die ongunstig scoort inzake armoede (lage inkomens), werk (veel mensen zonder werk), sociale woonomgeving en het je veilig voelen. Met andere woorden: een probleemwijk.

Dat imago heeft Bovenveen al langer. Alleen doet niemand er wat aan, ook de gemeente niet. Om een voorbeeld te geven: het winkelcentrum in de Bruijnings Ingenhoeslaan is verpauperd. Onder de ogen van de gemeente. Maar die steunt alleen het Huygenskwartier en, in mindere mate, het Damcentrum en Julianabaan.

Nu staat Bovenveen niet alleen. In het aanpalende Voorburg-Noord werden naast basisschool De Parachute bij het Corbulopark ‘criminele activiteiten’ geconstateerd. Inmiddels staan daar paaltjes in het wegdek om auto’s te weren. En hangen er lampen en camera’s.

‘s Nachts is het niet pluis onder Station Voorburg. In de Raadhuisgarage (Raadhuisstraat) hangen ook al camera’s om vandalisme en ander wangedrag tegen te gaan. Achter cricketclub VCC, sportpark Groene Zoom, vinden in de avond en nacht activiteiten plaats die in het verborgene moeten blijven.

De parken ‘t Loo, Juliana Bernhard alsmede Vreugd en Rust worden geteisterd door drugsdealers en -gebruikers alsmede vandalisme. In het verleden was ook het Sytwendepark daarvoor berucht. En dan hebben we het alleen nog maar over Voorburg. En zijn we verre van volledig.

De veiligheid van de inwoners was een voornaam thema in de verkiezingsprogramma’s van de partijen bij de gemeenteraadsverkiezing van maart 2018. Daarna is het thema verdwenen. Veiligheid wordt over gelaten aan de politie. En die heeft geen geld noch mankracht.

Dus wordt er over gegaan tot lapmiddelen. Zoals een camera aan de Bruijnings Ingenhoeslaan die er voor een aantal maanden staat. Daardoor wordt het probleem echter niets opgelost. Het wordt even gemaskeerd.

En wij, de inwoners, accepteren het gelaten. Zelfs dat er zo maar, zonder onze toestemming, opnamen van ons worden gemaakt. Terwijl we volkomen onschuldig over straat lopen. Zoals ook niemand protesteerde toen bekend werd dat bezoekers van de Voorburgse Herenstraat om omgeving via het gebruik van hun mobiele telefoon stiekem werden gevolgd. Bescherming van onze privacy? Ook dat laat ons kennelijk koud.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter