Op Monumentendag, zaterdag 14 september,  is Houtzaagmolen De Salamander aan de De Wiek 19 in Leidschendam   van 11.00 tot 16.00 uiur geopend voor het publiek. Molenaars kruien de molen op de wind en vertellen trots en met veel plezier alles over hun zaagmolen en het zaagproces. Molengidsen leiden bezoekers door de molen en vertellen over de geschiedenis van de molen, het houtzagen en wat daar allemaal voor komt kijken. Extra aandacht verdient ook de aloude stoommachine, ooit bij gebrek aan wind gebruikt voor het zagen.

Houtdraaiers demonstreren weer hoe uit hout de mooiste voorwerpen kunnen worden gemaakt. Speciaal voor de kinderen demonstreert touwslager Kobus de Tallyman het oude ambacht van touwslaan en maakt hij met kinderen een springtouw. Kinderen kunnen ook met de figuurzaag aan de slag: onder deskundige begeleiding zagen zij een mooi voorwerp uit hout.En de jongsten kunnen met houten blokken leuk bouwen en er liggen kleurplaten klaar.

Met de trekschuit Hadrianus  pendelen bezoekers deze dag  gratis over de Vliet tussen Huygens’ Hofwijck en Villa Rozenrust met aan boord een gids die alles vertelt over de monumenten langs de Vliet. De boot vaart twee keer heen en weer: aanlegplaats  bij De Salamander: 11.30 en 14.50 uur.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter