In de historische binnenhaven aan de Bierkade bij de Wagenbrug ligt een bijzonder schip voor Den Haag: de Hendrina Johanna (1905), een zeilende vrachtvaarder. Het schip is als varend monument geregistreerd. Het schip is opengesteld op Open Monumentendag 14 en 15 september van 10.00 uur tot 17.00 uur.  Kom langs voor een rondleiding. Via de steiger voor Bierkade 18B (havenkantoor) komt men op het schip. Het thema van de dag is vermaak. Daarom staat bij het schip het draaiorgel de Veronica van Gossling 56 toets limonaire orgel anno 1900. Tijdgenoten dus.

Het schip Hendrina Johanna uit 1905 heeft 100 jaar geleden de bakstenen voor het Vredespaleis naar Den Haag vervoerd. Hendrina Johanna leverde de bouwstenen voor het gebouw dat heden ten dagen nog steeds het internationale symbool voor Vrede en Recht is. Daarnaast zijn de vele 19e eeuwse wijken in Den Haag bevoorraad.

Stichting de Ooievaart, de Haagse rondvaart heeft dit schip uit 1905 in zeer slechte staat aangekocht en heeft met behulp van vrijwilligers het oude schip in originele staat teruggebracht. De historische betekenis van het schip voor de stad Den Haag is groot en er nog slechts enkele Hagenaars in Nederland. Het is dus uniek erfgoed. Hendrina Johanna is als museumschip een goede illustratie van een afgesloten, bijzondere periode van zeilend vrachtvervoer van en naar Den Haag. Het schip laat aan gasten en genodigden zien, hoe in de periode van 1905 tot aan de Tweede Wereldoorlog, het schippersleven was, in al zijn facetten en soms ontberingen. Met haar ligplaats aan de Wagenbrug doet Hendrina Johanna oude tijden herleven. Het is een bepalend element in het stadsgezicht van het centrum van Den Haag. Aan de restauratie van het schip werken en werkten vrijwilligers.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter