Nieuws
Coalitie wil krachtenbundeling theaters

Theater Ludens en het Veur Theater moeten de krachten bundelen in één organisatie die twee theaters runt: in Voorburg en Leidschendam. De vier coalitiepartijen VVD, CDA, PvdA en ChristenUnie-SGP steunen een dergelijk voorstel van wethouder Astrid van Eekelen, zo bleek gisteravond in een debat in de gemeenteraad.

De coalitiepartijen zijn het er mee eens dat de wethouder jaarlijks 300.000 euro subsidie voor de nieuwe theaterorganisatie uittrekt. De VVD wil overigens niet verder gaan dan dat bedrag; de PvdA sluit niet uit dat dat bedrag nog hoger moet worden als de programmering dat nodig maakt.

Woordvoerders van de coalitiepartijen riepen het bestuur van het Veur Theater op om constructief mee te werken aan het plan. Bestuurslid Oscar van Schijndel liet voorafgaand aan het debat weten met Theater Ludens te willen samenwerken maar niet gedwongen te willen opgaan in één organisatie. Wil de politiek dat toch, dan zal het bestuur van de stichting Het Veur Theater opstappen.

Theater Ludens en het Veur Theater hebben beiden geld nodig. Theater Ludens is een gemeentelijke culturele hotspot. Men krijgt subsidie van de gemeente (190.000 euro per jaar). Het Veur Theater is een commerciële organisatie. Men krijgt geen gemeentelijk geld maar vraagt daar wel jaarlijks om. Om te kunnen overleven is 48.500 euro per jaar nodig.

Wethouder Van Eekelen wil beide theaters behouden. Als het Veur Theater een subsidie zou krijgen moet ook Theater Ludens meer geld krijgen vanwege de concurrentiepositie: 285.000 euro per jaar in plaats van 190.000. Door beide theaters in één organisatie te brengen kan er efficiënter en dus goedkoper gewerkt worden. Dus kan men met 300.000 euro per jaar uit komen, in plaats van 333.500 euro (optelsom twee subsidies).

De oppositiepartijen GBLV, D66 en GroenLinks willen alle drie dat er nu al meer geld voor beide theaters wordt uitgetrokken. Volgens D66 moet dat gepaard gaan met een nieuw onderzoek naar de toekomst van beide theaters.

GroenLinks wil zelf 30.000 euro extra binnen de gemeentelijke begroting zien te vinden zodat beide theaters voorlopig naast elkaar kunnen blijven bestaan om mogelijk in de toekomst alsnog in één organisatie op te gaan.

Bij GBLV wil men wel één theatersorganisatie maar dat moet niet door B&W worden afgedwongen doch door beide theaters zelf vorm worden gegeven. Die zouden daar drie jaar de tijd voor moeten krijgen. Om dat mogelijk te maken wil ook deze partij ergens 30.000 euro extra vandaan zien te halen binnen de gemeentelijke begroting.

Wethouder Van Eekelen stelde dat er iets moet gebeuren in de theaterwereld en dat er keuzes gemaakt moeten worden. Ze zei teleurgesteld te zijn in het Veur Theater dat de ene organisatie nu afwijst, daar waar men daar eerder mee instemde in gesprekken met haar en Theater Ludens en ook een intentieverklaring daartoe ondertekende.

Van Eekelen zei niet meer dan 300.000 euro binnen de begroting te kunnen vinden voor de operatie. Ze zei ook aan haar voornemen verder te willen werken in gesprekken met beide theater-besturen. Indien de mensen van het Veur Theater afhaken neemt de wethouder dat voor lief. ,,Het gaat om de theaters, niet om de poppetjes.’’

Tot besluitvorming kwam de gemeenteraad niet. Die werd verdaagd tot oktober. Van Eekelen gaat ondertussen verder praten met de toppen van beide theaters; GroenLinks en GBLV gaan extra geld zoeken. (foto Rob Laughter)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter